Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Софийският планетариум "Андромеда" трябва да е готов до май

Снимка: БГНЕС

На 1 юли тази година започна работата по първия софийски планетариум "Андромеда". Автор на идеята и движеща сила на проекта е инженер физикът Недислав Веселинов, докторант във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", управител е на Експериментално конструкторско бюро "Фотоника". Той печели конкурса "Предприемач в науката", организиран от Фондация "Карол знание", а наградата му носи и първоначалния капитал.

Има известно забавяне в работата по планетариума заради проблеми с доставките, заради разпространението на коронавируса, но няма сериозни технически проблеми, увери Недислав Веселинов пред Радио София. Планетариумът ще е от съвременен тип, изгражда се по съвременна технология и с композитни материали. Разбира се ще бъде изцяло дигитализиран, а куполът му ще бъде с диаметър 5 метра. Ще работят две проекционни системи, като по този начин ще бъдат разширени възможностите и вероятно ще може да се реализира дори 3D проектиране. Проектирането на филма ще създава усещането за реално "потъване" в космоса.

Предвижда се да бъдат организирани астрономически кръжоци, в които младите хора сами ще могат да създават свои филми в сферата на астрономията. Ще бъде извършвана професионална подготовка на бъдещите кадри в тази област.

Недислав Веселинов

Идеята за създаване на съвременен планетариум среща подкрепа от различни части инвеститори, а една от големите авиокомпании дори предоставя свой цех и част от оборудването в полза на проекта. Така се стига до четирикратно увеличение на бюджета на първоначалния проект, което ще позволи той да бъде подобрен допълнително.

Надеждата на автора на идеята и проекта е работата да завърши през пролетта на 2021 година и още през месец май планетариумът да отвори врати. Планирана е и система за очистване на въздуха с ултравиолетова светлина. Все пак до голяма степен събитието е обвързано със затихването на кризата с разпространението на коронавируса.

Недислав Веселинов отбеляза, че е проявен интерес за създаване на модерни планетариуми от четири града - Правец, Вършец, Елена и Плевен.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.