Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три полета с хуманитарна помощ от България за Загреб

Снимка: Министерство на отбраната

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България. Два военно-транспортни самолета „Спартан“ с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, кацнаха в първия ден на новата година на летище Загреб, където бяха посрещнати от представители на хърватските Служба "Гражданска защита" и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия.

В Загреб днес пристига и трети български самолет. Страната ни дарява на Хърватия общо 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

На 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението, което разтърси страната в последните дни на годината.

Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви: 

"Нека да има изправни самолети, да има обучени пилоти, технически състав и да изразим нашата съпричастност с хърватският народ. Задачата е трудна. Днес ще изпълним два полета, сега единият "Спартан" ще се върне и се отваря отново. Ще извърши още един полет, така че е доста динамичен ден и това е началото на годината за военно транспортната авиация. Изпълняваме стандарти, разполагаме с нужното, ще се стремим да поддържаме това ниво". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна