Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас, отвориха и детските градини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.    

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения се възприема положително в семейството на Мария Ангелова - майка на ученици в 1-ви, 3-ти и 5-и клас в столичното 56-о средно училище в квартал "Люлин":

"Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи. Много малко хора могат да си позволят да стоят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици. По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид". 

Явор, в 1-ви, и Снежана, в 3-ти клас, вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

"Предпочитам да ходя на училище, защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам". 

"И аз предпочитам да ходя на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече". 

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

"Не ми е трудно, обаче ми е скучно". 

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във 2-ри и 7-и клас и на дете в предучилищна възраст:

"До 4-ти януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище". 

От своя страна директори на училища коментираха пред "Хоризонт", че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

"Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден". 

И в София детските градини и яслите в София отвориха при взети всички мерки за дезинфекция. Столичната 99-а детска градина "Брезичка"  посрещна децата след мерене на температурата и преглед на гърлото В детското заведение се върнаха 60 процента от децата, съобщи директорът Ваня Харбалиева:

„Тествали сме досега три пъти персонала. За сегашното отваряне не сме предвидили тестване. Ще бъде обсъдено на заседание на педагогическия съвет дали е необходимо това. Дали има притеснение? Разбира се, че има притеснение във всеки един от нас, включително и в учителите. Персоналът е достатъчно отговорен и съблюдава мерките, които са за всички в цялата ни страна.

"Спазваме организация, която сме видели, че работи - за всяка група има отделен вход, не се допускат родители в детската градина... Имахме около десетина деца, чиито родители не искат да посещават градината. Целият персонал е налице, с изключение на една сестра, която е под карантина, защото е контактна на съпруга си", посочи Харбалиева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени