Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж на 82 г. първи получи ваксината на „АстраЗенека“ във Великобритания

Брайън Пинкър (82 г.) първи получи доза от ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорския университет.
Снимка: БТА

82-годишният Брайън Пинкър стана първият британец, получил доза от ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече използването на местната ваксина „повратен момент в борбата срещу коронависура“.

Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, бе инжектиран рано тази сутрин в оксфордската болница „Чърчил“. Пинкър заяви, че е горд, че е бил ваксиниран с разработен в Оксфорд продукт и сега гледа напред да отпразнува 48-ата годишнина от сватбата си.

Повече от половин милион дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ са пуснати в употреба от днес. Правителството е поръчало 100 милиона дози.

Амбицията на здравните власти е в най-скоро време да се премине към ваксиниране на по 2 милиона души седмично, при положение че има налична ваксина.

От средата на декември във Великобритания започна ваксиниране с продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и вече около 1 милион души получиха първата си доза.

Разработената в Оксфорд ваксина е по-евтина, по-лесна за съхранение и за транспортиране.

Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици.

Мат Ханкок предупреди, че въпреки голямата новина за стартирането на използването на ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“, страната я очакват трудни седмици напред. Това се дължи на растящите случаи на заразявания, отдавани предимно на новия щам на вируса, който се разпространява по-бързо. За последните шест дни броят на заразените постоянно надхвърля 50 000. Лейбъристката партия дори призова за налагане на трети общонационален локдаун. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени