Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания започна имунизация срещу Covid-19 с ваксината на „АстраЗенека“

| обновено на 04.01.21 в 10:53
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания беше извършена първата имунизация с доза от ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и „АстраЗенека“.

Първият ваксиниран беше 82-годишен пациент на хемодиализа. Това стана в лечебно заведение в Оксфорд, намиращо се близо до мястото, където препаратът е бил разработен.

Програмата за масово ваксиниране във Великобритания започна още в средата на декември след като британският регулаторен орган за лекарствата одобри продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“, но по-големи надежди се възлагат на ваксината на „АстраЗенека“., защото тя е по-евтина, по-лесна за съхраняване и за транспортиране.

По време на интервю за Би Би Си премиерът Борис Джонсън заяви, че 530 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“ вече са доставени в болници и здравни центрове.

По данни на националното здравеопазване до момента има оборудвани най-малко 700 здравни пункта за ваксиниране, като още стотици ще бъдат разкрити през следващите седмици.

Ваксинирането става чрез инжектиране на две дози в разстояние на около 12 седмици.

Междувременно здравните експерти предупредиха, че хората, които вече са получили първата доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ би трябвало да си направят втората доза със същия продукт.

Но вероятно заради леко уклончивия начин на изразяване, някои вероятно сметнаха думите им просто като препоръка и точно по този повод около прилагането на ваксината възникна нещо като скандал, защото американският „Ню Йорк таймс“ публикува статия, в която се казва, че британското правителство позволява смесване на две ваксини срещу Covid-19.

Между другото американците сигурно имат известно основание за това си твърдение, защото в първата информация от общественото здравеопазване в Англия се казва: „Експертите не препоръчват смесване на ваксините, но в изключително краен и рядък случай, ако същата ваксина не е в наличност или не е известно от каква ваксина е била първата доза, то е по-добре пациентът да получи втора доза от друга ваксина, отколкото да не получи изобщо“.

Редакторът на британския „Бритиш медикъл джърнъл“ Фиона Годли обаче веднага поиска от „Ню Йорк таймс“ да поправи статията, че не става дума за препоръка. Годли написа писмо до американския вестник, в което се казва, че изведеното в заглавието твърдение, че британците позволяват смесването на ваксини е „сериозно подвеждащо“.

Както и да е, програмата с ваксинирането с продукта на „АстраЗенека“ тръгва от понеделник и британците са много развълнувани, защото това все пак е местна ваксина, която освен че е по-евтина, може да се съхранява в нормален хладилник и не изисква съхранение при минус 70 градуса, какъвто е случая с „Пфайзер-Бионтех“.

Все още обаче има неяснота след колко време трябва да се инжектира втората доза, което важи и за двете налични ваксини, защото първоначалната информация бе, че това трябва да стане след 3 седмици. 41 британски депутати дори писаха на премиера този въпрос да бъде изяснен.

Борис Джонсън пък не пропусна да се похвали, че масовото ваксиниране протича много успешно, че около 1 милион британци вече са получили първата доза – повече отколкото в цяла Европа. Великобритания все пак започна масовото ваксиниране на 8 декември, а ЕС едва на 27 декември.

Здравните съветници на правителството междувременно защитиха решението за удължаване на срока за поставяне на втората доза до 12 седмици, защото е много по-добре колкото се може повече хора да получат по-рано първата доза.

В същото време положението с пандемията никак не изглежда добре. Шесто денонощие поред броят на заразените е над 50 000. Най-критично е положението в Лондон и Югоизточна Англия, където върлува новият щам на вируса, който се разпространява по-бързо, но вече и в други части не само на Англия, но и в Шотландия и Уелс има регистрирани случаи.

Борис Джонсън заяви, че с оглед на кризата не изключва още по-голямо затягане на мерките. Това означава, че райони в по-ниска степен на местна карантина ще преминат в по-висока.

В момента има четири степени на местна карантина, като най-висока е твърде подобна на пълен локдаун. Премиерът обаче  намекна, че може да бъде учредена и пета степен на местна карантина. Мнозина се питат какво означава това.

Големият проблем обаче около всички тези степени, карантини и ограничения е какво ще се случи с училищата, които функционираха преди коледната ваканция. За правителството образованието е приоритет и то не иска процесът на обучение да бъде нарушаван, въпреки че има данни за разпространяване на заразата и сред младите хора.

От днес трябва да бъдат подновени занятията в основните училища, но правителството отстъпи на натиска това да не стане в Лондон и части на Югоизточна Англия по вече споменатите причини.

Премиерът Борис Джонсън обаче призова родителите в онези райони, където училищата ще бъдат отворени, да изпратят децата си. Има сведения, че в някои райони няма да се съобразят с инструкциите на правителството и ще преминат към онлайн обучение.

Профсъюзите настояват всички училища да бъдат затворени от днес поне за две седмици.

По принцип се очаква учениците, които са последна година в средното образование да тръгнат на занятия на 11 януари, за да могат да бъдат максимално подготвени за матурите в края на учебната година.

Останалите класове няма да тръгнат на училище по-рано от 18 януари. Подобно е положението и в колежите и университетите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39