Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От какво зависи скоростта на метаболизма ни

С възрастта метаболизмът се забавя
Снимка: Архив

Каквато и да е скоростта на метаболизма ви, има фактори, които могат да го тласнат да работи с по-ниски или по-високи скорости, обяснява за Би Би Си Мундо нутриционистът Терез Толар Петерсон.

Енергийните нужди на тялото

Метаболизмът е биологичен термин, който се отнася до всички химични реакции, необходими за поддържане на живота в организма.

Вашият метаболизъм върши три основни задачи: превръщането на храната в енергия; разгражда храната до основните й компоненти (протеини, липиди, нуклеинови киселини и някои въглехидрати) и отстранява азотните отпадъци.

Ако сте обезпокоени от скоростта на метаболизма си, вероятно се концентрирате върху това колко енергия получавате от храната, която ядете и колко тялото ви използва от нея. Енергийната стойност на храната се измерва в калории. Базовият метаболизъм е минималното количество калории, необходимо за основните функции в покой. Разходът на енергия в покой е броят на калориите, които тялото ви използва по време на почивка или сън, което се равнява на около 60% - 65% от общите ви енергийни разходи.

Той не отчита калориите, от които се нуждаете за всичко останало, което правите, като движение или изразходване на енергия за активност (25% -30%), мислене и дори смилане на храна (5% -10%).

По този начин общият ви енергиен разход съчетава двете: енергийните ви разходи в покой плюс енергийните ви разходи в други дейности.

Приблизителният дневен прием на калории, необходим за 57-килограмова възрастна жена, варира от 1600 до 2400 калории на ден. За мъж с тегло 70 килограма дневните калорийни нужди могат да варират от 2000 до 3000 калории на ден. Това е около 25-30 калории на килограм телесно тегло. За разлика от тях, малките деца изгарят около 120 калории на килограм тегло на ден и това съотношение непрекъснато намалява, докато детето расте.

Така че малките деца имат най-високия метаболизъм от всички. Това изискване за допълнителни калории е необходимо за растежа.

Фактори, влияещи върху скоростта на метаболизма

Скоростта на метаболизма и калоричните нужди варират от човек на човек в зависимост от фактори като генетика, пол, възраст, състав на тялото и количеството упражнения, които правите.

Здравното състояние и някои медицински състояния също могат да повлияят на метаболизма. Например, регулатор на метаболизма е щитовидната жлеза. Колкото повече тироксин прави щитовидната жлеза на човек, толкова по-висок е базовия метаболизъм.

Температурата също може да повлияе на основния метаболизъм на човек.

За всеки 0,5 градуса по Целзий увеличение на вътрешната телесна температура на човека, основната му метаболитна скорост се увеличава с около 7%.

Други медицински състояния, които оказват влияние върху скоростта на основния метаболизъм, могат да включват загуба на мускулна маса (атрофия), продължително гладуване, ниски нива на кислород в тялото (хипоксия), мускулни разстройства, депресия и диабет.

Друг важен фактор е съставът на тялото – мазнини, мускулна маса и т.н.

Базовата скорост на метаболизма намалява с възрастта.

Ако наистина искате да стимулирате метаболизма си, най-лесният начин да го направите е да увеличите мускулната си маса и нивото си на активност.

Чрез увеличаване на мускулната маса ще увеличите и основния брой калории, необходими за поддържането на тези мускули.

Вместо да се оплаквате от бавен метаболизъм, можете да опитате да го активирате, за да го направите поне малко по-бърз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна