Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Димитрина Кюркчиева: Радиото е любов, радиото е дом

| обновено на 05.01.21 в 11:47
Димитрина Кюркчиева
Снимка: личен архив

В тази юбилейна за програма "Христо Ботев" година предаването "Нашият ден" се среща в рубриката "Главен герой" с колеги – съмишленици – приятели от програмата. 

"Дано 2021 година да бъде една по-милостива година, по-щедра на добри чудеса, година, която да ни събира, а не да ни разделя. Най-вече да сме здрави!" Това пожела на всички Димитрина Кюркчиева – водеща на "Артефир", журналистка в БНР, поетеса, културен деятел, Главен герой в "Нашият ден".

Малко хора имат толкова голяма динамика в търсенето на себе си като журналист, докато намери себе си в "Артефир":

"Толкова безценни моменти, като се обърна назад. Станаха вече 26 години преданост към програма "Христо Ботев" и благодарност. Защото радиото е любов, радиото е дом. Това са сакрални преживявания и не могат да се опишат... Радиото стана моята възторжена и сурова школа и това влюбване стана изведнъж.

Искам да насоча вниманието към хората, от които съм се учила, защото те са много, и защото радиото не е нещо, което можеш да научиш веднага, от първия ден... учиш се непрекъснато. Толкова години минават, докато се осъзнаеш и се обърнеш назад и да кажеш "Благодаря за това, което сте ми предали", дори с цената на радиомитарства."

Димитрина Кюркчиева е родена в гр. Велики Преслав. Завършила е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и библиотекознание в Държавния библиотекарски институт София. От 1995 г. е журналист в БНР. Работи в редакция "Култура" на програма "Христо Ботев". Водеща е на "Артефир" и на авторското предаване "Изпята поезия". 

Автор е на поетичната книга "Толкова. Всичко". Нейни стихове са включени в годишния сборник на СБП "Поезия 1982" и сп. "Пламък", "Септември", Жената днес", "Младеж", в. "Пулс" и "Литературен форум" и др. Превеждана е на английски, италиански, руски и иврит. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. 

Има множество награди за поезия, журналистика и културен принос. Лауреат е на национални журналистически и литературни награди, сред които: „Златното перо“ – за принос в областта на културата, наградата на Националната секция на CIOFF към UNESCO – за съхранение на традиционната култура, Годишната награда на Съюза на българските журналисти (2002 г.) в категория „Електронни медии“ и др.

Снимки – личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени