Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Вкарват президента в обяснителен режим за датата на изборите

Бойко Борисов и Румен Радев
Снимка: БТА

"Опитват се да вкарат президента Румен Радев в клопка, като непрестанно го вкарват в обяснителен режим защо той се опитва да избяга от изборите", каза пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. Тя уточни, че споменаването от него на датата 28 март е "всичко друго, освен бягство от избори" и посочи, че това е било в стила и в контекста на цялото му поведение през изминалата година, целящо ускоряване на изборите.

"Ако изборите са най-скоро и се проведат в условия на извънредна обстановка и страх сред хората от заразяване, ще има огромни трудности, включително и с формирането на изборни комисии. Изборната администрация трудно ще бъде попълнена. Кампанията преди изборите ще е следващата трудност. Противно на твърденията на някои теоретици, кампаниите не се правят по телевизията. Изборите се правят на терен - лице в лице. В условия на пандемия и извънредна обстановка това им е забранено", коментира ПР експертът и добави, че това ще доведе до преместването на предизборната кампания в социалните мрежи и в медиите:

"В медиите ще може да спечели онзи, който може да извади повече пари, за да си плати".

Танчева коментира, че през държавния бюджет и през евросрадствата управляващите от ГЕРБ си плащат за предстоящите избори - и парламентарни, и президентски. Тя уточни, че това става през корпоративния вот на фирми, които са бенефициенти на обществените поръчки.

По думите ѝ през оставащите месеци до изборите може да се организира контролирането на вота от страна на гражданските организации и извънпарламентарните партии.  

Весислава Танчева
Интервюто на Диана Янкулова с Весислава Танчева и репортаж на Мария Филева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна