Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков: В изолацията усетихме истински липсата на ближния

Снимка: колаж: Ангелина Грозева

Всички ще помним тази година. Това сътресение ни напомни, че всички трябва да се вгледаме повече в човещината, човешките взаимоотношения и да разчитаме повече един на друг. В тази изолация усетихме наистина липсата на приятеля, на ближния, каза пред Радио София актьорът Иван Юруков пред Радио София - един от имениците в нашия ефир днес.

"Положението в театъра в момента не е много добро, въпреки че имаме възможност да играем при 30 процента запълване на местата. Театърът без публика не е възможен, тази празничност, която театърът обикновено предизвиква, изобщо я няма. Тъжно е, надяваме се всичко това скоро да приключи," коментира актьорът и добави:

"Не само в България, но изобщо в нашия живот артистите са изключително важни за духовната част на добруването на едно общество. Изкуството е важно цялостно за възпитанието на човека с алтернативите, които осигурява."

Иван Юруков разказа също за участието си в инициативата на Народния театър в подкрепа на медиците на първа линия, както и за работата си по възстановяването на икона на църквата "Света Неделя" в село Любовка по време на изолацията.

Чуйте интервюто на Лили Големинова и Ангелина Грозева с Иван Юруков. 

Актьорът и режисьор Иван Юруков е роден е в Сандански. През 2004 година завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ София, в класа на професор Стефан Данаилов. През 2005 година влиза в трупата на Народния театър, където играе и до днес. През 2014 г. на сцената на Театър 199 си партнира с Георги Кадурин в спектакъла „Червено“ от Джон Лоугън, а през 2018 г. е премиерата на „Ясна поляна“. Многократно е номиниран в категориите „Изгряваща звезда“ и „Водеща мъжка роля“ от Националните театрални награди „Икар“ и фондация „Аскеер“. 

Автор е на късометражни филми, документален филм за фолклорния фестивал на носията в Жеравна, на музикални видеоклипове, както и на пълнометражния филм „До последния каприз“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени