Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилване на експанзията в сферата на услугите на САЩ през декември

Бизнес дейността в сфера на услугите на САЩ се подобри през декември въпреки рязкото увеличаване на заразените с Covid-19 в страната и наложените заради това ограничения в редица американски щати, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, нарасна през декември до 57,2 пункта от 55,9 пункта през ноември, когато индексът достигна най-ниско ниво от месец май. По този начин индексът доближи февруарското си ниво от 57,3 пункта - месеци преди коронавирусната пандемия да удари САЩ.

"През декември продължи леко повишаване на темповете на растеж в сектора на услугите. Коментарите на респондентите са смесени относно условията на бизнес и състоянието на икономиката. Различните локдауни заради Covid-19 на местно и държавно равнище продължават да оказват отрицателно въздействие върху компаниите и индустриите. Повечето респонденти в сферата на услугите са предпазливи оптимисти за бизнес условията, визирайки неотдавнашното одобрение и предстоящото разпространение на ваксини срещу коронавируса", заяви председателят на ISM Антъни Нийвс.

В сряда ISM представи данни, показващи силна експанзия на промишлената активност през миналия месец до близо 2 и 1/2-годишен връх.

Индексът на новите поръчки в сферата на услугите се повиши през декември до 58,5 пункта от 572 пункта месец по-рано, като експортните поръчки скочиха до 57,3 от 50,4 пункта.

Индексът, измерващ заетостта в услугите, обаче се понижи до 48,2 от 51,5 пункта през ноември, което увеличава вероятността, че утрешните официални данни за заетостта през декември ще покажат първо съкращаване на неселскостопанските работни места в САЩ от април 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени