Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Велислава Петрова: Има страх от ваксината, вместо от вируса, който убива 3% от заболелите

Трябва да спазваме противоепидемичните мерки, докато се ваксинираме, препоръча тя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Когато количеството на налични ваксини е достатъчно, бих препоръчала и преболедувалите коронавирусна инфекция да се ваксинират", каза пред БНР д-р Велислава Петрова, вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен консултант към ООН. По думите ѝ няма информация, че използваните ваксини не биха ни предпазили и от новия вариант на вируса:

"Ваксините създават много широк имунен отговор, който не може да бъде избегнат само с няколко мутации".

Мнението на вирусолога е, че не е добре да се разпространява много вирусът, докато върви кампанията за имунизиране, за да се избегне възможността вирусът да еволюира в резултат на ваксинационния имунитет:

"Представете си едни хора, които са ваксинирани и изграждат имунитет - те представляват еволюционна бариера за вируса, от която той се опитва да избяга. Ако той продължава да циркулира и много се разпространява, тогава вирусът ще се опита да мутира и да избегне ваксинационния имунитет. Това означава не да спрем да се ваксинираме, а да спазваме строго противоепидемичните мерки, докато се ваксинираме, за да пазим броя на заразените на по-ниско ниво".  

Тя обясни, че разликата между двете ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна" - е в обвивката, в която са разположени РНК молекулите и това е причината да има различни изисквания при съхранението им. Друга разлика е, че едната има 21 дни между двете дози, а другата - 28 дни.

Д-р Петрова уточни, че ваксината на "Пфайзер" е одобрена за хора на 16-годишна възраст, а на "Модерна" - за над 18 години, като причината за това е липсата на достатъчно хора на такава възраст, които да са участвали в клиничните проучвания и няма достатъчно данни.

"Страничните ефекти от тези ваксини не са по-различни от страничните ефекти на която и да е ваксина или лекарство", подчерта още вирусологът и добави:

"Изненадва ме това, че хората се плашат от ваксината, от която може да се получи лека отпадналост, вместо да се плашат от вирус, от който 3% от хората умират. Няма доказани данни, че ваксините причиняват нещо повече от нормални странични реакции".

Интервюто на Людмила Железова с д-р Велислава Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна