Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Натрапва се усещането за много поводи изборите да бъдат оспорвани

Снимка: Личен архив, Фейсбук

Проблемът е за гарантиране на легитимност на следващата власт. По отношение на датата, на технологията, на начините е важно достатъчно рано да има пълна яснота и достатъчно висока степен на съгласие за смисъла и за ефективността на предложените процедури за гласуване, за да избегнем все по-натрапващото се усещане, че ще има много поводи тези избори да бъдат оспорвани“. Това коментира пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски. 

Той подчерта, че колкото повече проблематичност има в технологията на изборния процес, толкова по-голяма е вероятността изборите да бъдат оспорени

„Говорим на равнище кога и как да станат изборите, но ако продължава топката да се тупа и да няма яснота, можем да започнем да си задаваме по-сериозния въпрос - дали да станат изборите... Притеснявам се, че този конфликт между представителите на основните институции може да бъде препъни камък за намиране на най-ефективното решение“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Делийски допълни: 

По-сериозният момент е не дискусията на равнище технологии, а политическата страна на въпроса... Целият процес на преговори ще бъде заложник на предизборната ситуация и не очаквам накрая да получим удовлетворително решение от гледна точка на легитимността. Не е въпросът кой е виновен и кой не, въпросът е, че сме напът да влезем в избори, които могат да бъдат оспорени от всеки. По отношение на приемането на изборите нещата ми се струват все по-проблематични“. 

Интервюто със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна