Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъждат връщането в клас на учениците от 5 до 12 клас

| обновено на 11.01.21 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Пет са вариантите  за продължаване на учебния процес от понеделник идната седмица, съобщи пред "Хоризонт" председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119 училище в София Диян Стаматов.

Вариантите са били обсъдени на заседание на Отрасловия съвет в образованието в края на миналата седмица.

Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари, обяви Диян Стаматов. 

Ако обаче броят на положителните Covid тестове през тази седмица се увеличи, е възможен втори вариант, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение:

"Това е най-песимистичният, най-неприятният и най-нежеланият вариант".

При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места в страната, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас. 

Четвъртата опция за учебния процес след 18 януари предполага връщане в училищата само на определени класове - 12-и, 8-и, 7-и и 5-и.

Последният вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици в училищата.

"Тоест едната седмица първата смяна, например са пети клас, другата седмица втора смяна са осми клас. Следващата седмица първа са шести, втора са девети клас".

Кой от тези варианти ще бъде взет като решение, зависи от Covid ситуацията и от епидемичната обстановка.

"Разбира се, възможно е да има комбиниране и на петте варианта".

Крайното решение ще бъде взето най-вероятно около 15 януари, когато ще е ясно какъв ефект върху епидемичната обстановка са оказали новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини, както и класните стаи за учениците до 4-и клас.

Връщането на по-големите ученици ще стане поетапно от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната позволи това, коментира преди дни просветният министър Красимир Вълчев:

"Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените, намаляване на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване - една част от учениците да бъдат вкъщи, друга част да се върнат. Обсъждаме с министъра на здравеопазването, ще разрешим някои дейности като държавните изпити по професия, олимпиадите".

По отношение на ваксинирането на работещите в системата на образованието Величка Стойчева, директор на 18-0 училище "Уилям Гладстон" в София:

"151 души са педагогически персонал. От тях са се записали 19% за ваксинация".

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.