Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документи, скици, писма и платна в "Двореца" до 28 март

Никола Танев като най-пътуващия художник

Снимка: НХГ

Националната галерия ("Двореца", пл. „Княз Александър І“) представя експозицията „Никола Танев. На път“, по повод 130 години от рождението на един от най-колоритните български художници.

„Досега Никола Танев беше представян главно като затворен, домашен художник - неговите карловски дворове, тесни улички с ниски хоризонти. А това е най-пътуващият български художник. Учи, работи и излага в чужбина.“, обясни пред Радио София кураторът Иво Милев.

Роден в Свищов, ненавършил 3 години, той се мести заедно със семейството си в Шумен, после в София. И тук не спират задълго: Княжево, Захарна фабрика, центъра на София, година след година движението от място на място продължава.

За приблизително 40 години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села.

Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

В изложбата са включени много непоказвани досега неща - архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин Петров.

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора, експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.

Експозицията може да бъде разгледана до 28 март и е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Чуйте интервюто на Катя Василева с куратора Иво Милев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна