Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Табаков: Искането за отстраняване на Тръмп от власт го превръща от съучастник в жертва

Втори импийчмънт на Тръмп би имал по-голяма подкрепа от първия, смята той

Мартин Табаков
Снимка: Стопкадър, bTV

"Предложението за импийчмънт формално има достатъчно подкрепа в Долната камара на Конгреса, с оглед на това, че демократите, така или иначе, имат мнозинство там. По-голямото съображение и проблем ще е как ще реагира на тази процедура Сенатът", коментира пред БНР Мартин Табаков от Центъра за дясна политика. Той уточни, че в момента Сенатът не провежда редовни заседания, а за да се събере отново, ще трябва да се иска съгласие от всеки един сенатор, а това е невъзможно, смята той.

Табаков изказа мнение, че към днешна дата едно евентуално отстраняване на действащия президент Доналд Тръмп би срещнало по-голяма подкрепа от републиканците в двете камари на Конгреса, отколкото при предишния опит за импийчмънт, защото атмосферата е по-различна.

Според анализатора президентът Тръмп е бил съучастник на събитията пред Капитолия от 6 януари, но "в момента, в който се изяви желанието на Демократическата партия за преждевременното му отстраняване от властта, това веднага променя статута му и той от съучастник се превръща в жертва". Табаков припомни, че това се случва на фона на решението на социалните мрежи да закрият акаунта му.

"Той може да бъде съден дори когато вече не президент. Един от основните аргументи на Демократическата партия да изиска отстраняването на Тръмп е заради това, че когато един политик в САЩ бъде импийчнат, той няма право вече да заема публичен пост. Това означава, че най-вероятно би бил сложен формален край на надеждите на Доналд Тръмп да се кандидатира за президентските избори през 2024 година".

Анализаторът прогнозира, че все пак Тръмп има политическо бъдеще, защото влиянието му в Републиканската партия е много голямо.

Мартин Табаков смята, че новоизбраният президент Джо Байдън ще трябва първо да се оправя с предизвикателства от вътрешнополитическо естество - здравеопазване и икономика, въпреки че от неговата политическа биография се вижда, че той винаги е бил с външнополитически профил.

Интервюто на Людмила Железова с Мартин Табаков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна