Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици свободни места за работа бяха обявени на форума „Кариера в България“

| обновено на 12.01.21 в 20:39

Над 1400 души от България и от чужбина, търсещи у нас работа, и стотици фирми с обяви за работа се регистрираха за участие в онлайн форума „Кариера в България“, организиран от социалното министерство и Агенцията по заетостта.

Стотици свободни места за работа бяха обявени на онлайн форума „Кариера в България“, организиран от социалното министерство и Агенцията по заетостта. Вакантните позиции са най-разнообразни – от шивачки до IT специалисти за различни градове на страната. Идеята е за тях да кандидатстват включително и българи, които живеят в чужбина и биха имали желание да се реализират в България в условията на пандемия. 

Събитието се провежда чрез платформата Европейски дни на труда, предоставена ни за ползване от Европейската комисия

Има обявени над 360 обяви за работа с над 800 позиции по тях. Работните места са публикувани от множество различни работодатели - от такива в глобален мащаб, които наемат служители за офисите си в България, до по-малки фирми, търсещи хора в различни населени места“.

„Секторите, за които се търсят служители, също са изключително разнообразни: офис длъжности, финансови услуги, разнообразни позиции, в които владеенето на чужд език е водещо и разбира се, позиции за IT специалисти“, каза за „Хоризонт“ началникът на отдела за европейската мрежа за заетост „Юрес“ в Агенцията по заетостта Габриела Димчева. 

Представителите на социалното министерство и на Агенцията представят онлайн информация за възможностите за започване или продължаване на професионална реализация в България, особености на трудовото и социално законодателство у нас, мерките за съчетаване на личния и професионалния живот, програми за стажуване, повишаване на професионалната квалификация, данни за условия на живот и работа в страната.

Работодателите имат възможност да презентират фирмите си и да заявят свободни работни места.

Участниците имат възможност да осъществят директен контакт с работодателите, за да се информират за предлаганите от тях работни места, както и да кандидатстват по обяви за работа. 

Главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова определя подобни форуми като крачка напред. 

Плоският данък от 10 процента върху доходите и дългият отпуск по майчинство от 410 дни са сред силните страни на България, изтъкна в презентацията си на онлайн форума заместник-социалният министър Лазар Лазаров. Той направи сравнение и с транспортните разходи, които по думите му у нас са по-ниски спрямо другите държави, както и таксите за детски градини. У нас тази такса е 60 лева на месец, а детската кухня е 1,30 лева на ден. В Лондон почасова бавачка на седмица заедно с осигуровките е между 250 и 400 лири, а яслата до 25 часа на седмица е 131 лири седмично. Не на последно място са сравненията в заплащането. Лазаров даде пример със съпоставка на дохода на заетите в IT сектора след приспадане на основни разходи между България и Великобритания. Средната брутна заплата в този сектор у нас е 3969 лева, а във Великобритания – 3423 лири, а чистите стойности с отчетени осигуровки и данък общ доход са съответно 3072 лева и 2622 лири. В сметките влиза и приспадане от средното възнаграждение на наем за едностаен апартамент за България 500 лева, за Великобритания – 620 лири. Приспадната е и месечна карта за транспорт – съответно 50 лева и 138 лири. В крайна сметка остатъкът от заплатата у нас е 2 5 22 лева или 65 процента от брутната заплата, а във Великобритания е 1864 лири или 54 на сто от брутната заплата, обясни Лазаров. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени