Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се ситуацията в общините Перник и Радомир

Кметът на Радомир: Непремерено изпускане на яз. „Студена“ създаде проблемите

| обновено на 12.01.21 в 12:49
Река Струма е свалила нивото си.
Снимка: БГНЕС

Нормализира се ситуацията в общините Перник и Радомир, съобщиха от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

В община Радомир все още има частично бедствено положение. Кметът Пламен Алексиев: 

Ситуацията е тревожна, защото при село Прибой имаме скъсана дига, има евакуация на хора. Река Струма минава през цялата община и всички населени места, които контактуват директно с реката, са под напор. Изпускането на язовир Студена е непремерено... Изграждаме диги, но те са малки. Имаме пясък, чували, техника, но проблемът е, че не можем да отводним селата, защото няма къде да прехвърлим водата“. 

Река Струма е свалила нивото си. Реките се оттичат.

В гр. Батановци, селата Ярджиловци и Черна гора, в които вчера беше обявено бедствено положение, са нанесени материални щети. 

В Батановци ситуацията се нормализира, започна оттичането на водата. Създали сме невероятна организация за отводняване на домовете. Но засегнатите квартали все още са с блокиран достъп за жителите, поне още два дни те няма да могат да се приберат в домовете си... Живея от кварталите, които се наводняват често. Проблемът е, че част от канализацията е заустена в река Струма, това е пълен абсурд. Когато се вдигне нивото на реката и всичко се връща обратно в канализацията, шахтите започват да извират като гейзери. Батановци е залят с фекалии и вода. За този проблем е сигнализирано многократно“, поясни пред БНР Радослав Петров, кмет на града. 

Той уточни, че са заделени от бюджета на община Перник 500 000 лева за изграждане на канализация и колекторът в реката да се отведе на метри към пречиствателна станция. Планира се проектът да бъде финализиран до лятото. „Този абсурд повече няма да го търпим, ако се наложи, ще стигне до гражданско неподчинение“. 

Заради наводнен двор в полунощ е евакуиран един човек от ковачевското село Лобош, заедно с отглежданите от него животни.

Без вода от 22.00 часа снощи е Трън, тъй като е наводнена помпена станция. 

„Положението е стабилизирано. Река Ерма тече нормално в коритото си . Няма бедстващи хора... Щетите ще бъдат установявани на по-късен етап, но има увредена инфраструктура“, каза в интервю за предаването „12+3“ Цветислава Цветкова, кмет на Трън. 

Тя увери, че речното корито в рамките на града се почиства ежегодно.

Имаме спешна нужда от намесата на държавата, за да се справим с последствията – изграждането на стените, паднали, укрепване на мост, имаме отнесен мост, имаме места, на които ще трябва да се изградят диги. Към село Банкя се активираха свлачища, над които минава довеждащият водопровод и се опасавяме, че може да се откъсне“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна