Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване употребата на пластмаса и възможностите за повторна употреба

Петър Витанов
Снимка: Светослава Кузманова

През тази година се въвеждат сериозни рестрикции по отношение на пластмасата. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши. Това е част от дългосрочната стратегия по намаляването на депонираните отпадъци. Още през миналата година, Европейската комисия представи нов план за кръговата икономика, към който се предвиждат редица законодателни промени, поясни евродепутатът Петър Витанов:

Какво представлява кръговата икономика? Това е един нов модел на производство и потребление, който ограничава до минимум отпадъците. По този начин носи ползи както за околната среда, така и за здравето на хората. И това е един модел, който удължава жизнения цикъл, позволява повторно използване, рециклиране и т.н.“, поясни Витанов.

А пластмасата е бич и за Черноморието. Повече от 80% от отпадъците по плажовете са именно с такъв характер. Никола Бобчев е един от авторите на проекта Less plastic, който спечели наскоро първо място на предприемаческото състезание BurgasblueS. От години той, заедно със свои съмишленици, организира акции по събирането на тези боклуци от пясъчните ивици. Тези отпадъци трябва да се оползотворяват в нещо полезно и дълготрайно, поясни той при представянето на проекта:

Настолните игри, които ни помагат да мислим и да се развиваме. По този начин влагаме суровината – пластмасата, която сме почистили, в дълготрайни продукти с високо полезно действие. До момента сме измислили пет различни вида игри, които сме кръстили с имена на определени местности, които целим да запазим чисти. И игрите са направени от пластмаса от тези места. Сравнително лесно могат да се правят и купички, за вода и храна, за животни. Като тези купички ще бъдат дарявани за приюти за бездомни животни“, разказа Бобчев.

Този пример трябва да е само малка част от политиката и затова ЕС залага на различен подход за оползотворяването на тези ресурси, пояснява Петър Витанов. Важно е да предприемем стъпки и за ограничаването, и за повторната употреба на пластмаси, посочи Витанов:

90% от изследваната морска сол на различни фирми и марки съдържа миниатюрни пластмасови частици, които са изключително вредни за здравето. Целта на ЕС е да удължи цикъла на един продукт, да даде възможност за многократна употреба, да намали потреблението на изкопаеми и на фосилни горива със серия от законодателни действия“, добави евродепутатът.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени