Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реките на София - пресечни точки на природа, спорт и култура

Реките на София са гръбнакът на зелената система на столицата ни. Те свързват града с Витоша и имат потенциал да се превърнат в бъдещи линейни паркове на София - пресечни точки на природа, спорт и култура.

В момента реките в София са по-скоро пасивни пространства с негативен имидж, които фрагментират и разделят града, вместо да го свързват и облагородяват.

Точно с целта да се промени отношението към реките е и работилница “Реките на София”. Тя ще се проведе от 22 до 31 януари 2021 г., а целта е да предложи конкретни и изпълними намеси за социализирането на два малки участъка от Перловска и Владайска река.

“Работилницата представлява едно събиране на колективна енергия от архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти, артисти и куратори на събития. Успяхме да съберем много интересни експерти. Днес оформихме двата екипа, които ще отговарят за Перловска и Владайска река.

Идеята на работилницата е да се създадат два идейни проекта за малки и осъществими намеси в Перловска и Владайска река, които по някакъв начин да ги отключат в дните, когато е безопасно да се провеждат събития и каквато и да е социална дейност”, казва урбанистът Мартин Янков - член на Фондация “Колективът”.

По думите му много софиянци са заинтересовани от тази инициатива. Нещо, което се вижда още по време на изминалия фестивал, в който са се включили над 30 организации и са помогнали по един или друг начин.

В сегашната работилница има хора, които са от Сдружение “Трансформатори”, както и специалисти с международен опит и награди за архитектурни и урбанистични конкурси.

Мартин Янков посочи също, че идеите за социализация включват предоставянето на достъп, безопасност и чистота на тези пространства, които имат специфични проблеми, като изхвърлянето на нерегламентирани отпадъци, но имат и много потенциал.

Още за работилницата чуйте в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени