Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшива новина за Кървавото писмо се разпространява десетилетия след Освобождението

Да помним Тодор Каблешков като светла личност

| обновено на 13.01.21 в 08:44
Портрет на Тодор Каблешков в родната му къща
Снимка: Дирекция на музеите Копривщица

Фалшивите новини не са патент на социалните мрежи от 21 век. Оказва се, че са се разпространявали още в края на 19-и. За такива разказва Райна Каблешкова, историк и етнолог, която е посветила целия си живот на проучвания за Каблешковия род от Копривщица. Днес се навършват 170 години от рождението на най-видния му представител – участникът в Априлското въстание Тодор Каблешков. 

Честване на 170-тата  годишнина от рождението на Тодор Каблешков

Заради корона-кризата и ограниченията, свързани с нея, официалното отбелязване на юбилея е изместен за месец май. Днес в Копривщица ще има само поклонение пред паметника на героя от Април 1876-та. "Цялото честване ще е на 2 май, когато на студентите от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" ще бъдат раздадени дипломите в особено тържествена обстановка", съобщи Райна Каблешкова.

Фалшивата новина за Кървавото писмо

Каблешков е бил едва на 25 години, когато пише Кървавото писмо. С писмото е свързана и първата фалшива новина, която се е разпространила още в годините след Освобождението, разказва Райна Каблешкова: "И досега съществува версията, че Кървавото писмо е написано с кръвта на убития турчин. така се представя, но за съжаление не е така. Изнесоха се много данни - още когато проф. Йоно Митев написа в двутомната история на Априлското въстание, че Каблешков си е боднал пръста и с кръвта от неговия пръст е написал Кървавото писмо".

По думите на Райна Каблешкова, това се потвърждава и в спомените на брациговския учител Атанас Мишев, който получава Кървавото писмо лично от Панайот Волов, преписва го и го разпространява. Днес то се съхранява в архивите на брациговския учител в БАН. 

Причината, заради която  се появява фалшивата информация, според Райна Каблешкова е, че: "В онези години - след Освобождението, пък и допреди 1989-та - се ширеше една омраза към турците, а всъщност вина за Априлското въстание няма турския народ, а тези, кито са водили турските вийски и са командвали тези безчинства из нашите земи".  

Години наред, според изследователката на Каблешковия род, се е спекулирало и с произхода на Каблешков: "Той, че е чорбаджийски син,  чорбаджийски син е, но това беше използвано да се подклаждат настроения срещу него в годините преди 1989 година -че няма кой знае какви големи заслуги за Априлското въстание".  

Личността на Тодор Каблешков

"По силата на безкорието никой не го надминуваше" - пише Константин Величков, личен приятел на Тодор Каблешков, посочва Райна Каблешкова и допълва за своя бележит родственик: "Според мен това е най-безкористната личност, която ни даде Априлското въстание. Ако жвееше в наши дни, би продължавал да бъде честен безкористен патриот. Да го помним като една светла личност, дала началото на Априлското въстание и с огромно значение за по-нататъшните събития в българската история". 

Интервюто с Райна Каблешкова е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна