Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Европейско кино за учащи“ до 17 януари

Един от включените филми е „Клетниците 2019“ на Ладж Ли
Снимка: @SFFStudents

„Европейско кино за учащи“ – дискусионната програма, която „Арт Фест“ и Домът на киното организира, продължава онлайн и този месец. До 17 януари учениците и студентите могат да гледат ключови за европейското и независимо кино филми, свободно и онлайн на новата платформа „Филмира“.

Платформата, която си поставя за цел да създаде най-богатия дигитален дом за българско кино, дебютира именно с филмовата програма на инициативата. Тя включва „Нежно създание“ на украинския майстор-режисьор Сергей Лозница, „Граница“ на иранеца Али Абаси, документалния разказ на Александър Валенти за пианиста Франческо Лоторо „Маестро: В търсене на последната музика“ и дебютната творба на Ладж Ли „Клетниците 2019“, с която роденият в Мали режисьор удиви световните киноспециалисти. Българското кино пък е представено от документалния филм на Мария Николова „Луцифер“, който разказва за едноименната картина на немския художник Франц фон Щук – едно от най-ценните произведения на изкуството, притежавани от българската държава, изложено в Националната галерия.


Основната задача на „Европейско кино за учащи“ е да провокира размисъл у младите зрителите, смята Светлана Дамянова от „Арт Фест“.

„Да имат различен поглед към света, да успяват да откриват любопитни герои, да откликват в техните разсъждения, в техните умове и сърца и да се опитат по някакъв начин да погледнат света през преживяванията, които не са обичайни, не са познатите от блокбъстърните заглавия, които са най-често предпочитаните истории за вниманието на младите хора“, допълни още тя.

Повече за сюжета на филмите, които учащите могат да гледат онлайн на платформата за SVOD услуги„Филмира“, Светлана Дамянова разказва в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна