Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Модернизацията на изборния процес се отлага

Правото на глас е фундаментално и трябва да се гарантира, подчерта политологът

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Правото на глас е фундаментално право. То не може да бъде ограничавано лековато. Хора, които са в карантина, не могат да бъдат лишени от глас, така че най-различни механизми, за да бъде гарантирано правото на глас, трябва да бъдат въведени“. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Даниел Смилов, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” и директор на Центъра за либерални стратегии. По думите му, „за да се избегнат тежки конституционни питания, трябва законодателят да въведе такъв механизъм, който да гарантира правото на глас“.

Мобилните урни и екипи са минимумът, за електронно гласуване в момента не сме готови, посочи Смилов.

Модернизацията на страната в изборната сфера като че ли ще бъде отложена, но поне за тези избори трябва да бъдат взети временни мерки, които да гарантират правото на глас. Това е основният въпрос и с този въпрос е свързан и въпросът с датата на самите избори – дали една ранна дата ще даде достатъчно време за организация.“

Според Смилов това е „технически въпрос, който трябва да бъде договорен между президента и тези, които ще организират изборите“.

Управляващите като че ли залагат на ниска избирателна активност, надяват се изборите да бъдат изтеглени максимално рано, смята Смилов. „Да минат, общо взето, като втора новина след Covid. Което би свалило избирателната активност, би вдигнало тежестта на твърдите ядра на избирателите. Това са надеждите на управляващите“. 

Има надцакване, но политическата отговорност е на президента, който трябва да реши кой вариант е по-добър за страната, отбеляза доц. Смилов.

Това са много важни избори. Важни са като алтернатива – дали моделът на управление ще се запази или не. Датата има връзка с този въпрос, но не е решаваща“. 

В предаването „Преди всички“ Даниел Смилов определи като „лицемерен“ аргументът, че гласуването по пощата ще увеличи контролирания и купения вот. „Точно партиите, които излагат този аргумент, са най-големите ползватели и потребители на купен вот. Ако те се борят наистина с купения вот, лесно могат да го намалят като спрат да купуват“. 

Законодателите и управляващите изгубиха страшно много време от есента насам в безрезултатни действия, коментира преподавателят. „Много парламентарно време отива да се продуцират безсмислени неща, които имат ясна политическа цел – оставане на власт за определено време, отклоняване на общественото внимание от определени скандали“. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.