Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божидар Илиев: Все още очакваме животоспасяващи действия от държавата

Снимка: БГНЕС

Киносалоните продължават да очакват животоспасяващи действия от държавата, като вече надеждите са за каквато и да е помощ. Киното, особено в по-малките населени места, играе огромна роля за местната общност. Киносалоните играят важна роля за интеграция на населеното място, предпоставка са младите хора да не напускат населените места. Това е от решаващо значение в по-малките градове. Заедно с това в микроикономиката на даден град киното е точка, в която се концентрират различни други бизнеси. Това заяви пред Радио София Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските киносалони.

Все още няма резултат и от разговорите с Националния филмов център за подкрепа на киносалоните с български филми в тежката ситуация, посочи Илиев. За сравнение редица страни като Унгария, Полша и Чехия са реагирали с голямо количество национални продукти и техният пазар е бил възстановен до 70%. Същевременно в летните киносалони и спорадично появилите се поради пандемията автокина българските филми са се радвали на доста голям успех.

Спадът на зрителите в киносалоните през 2020 година е катастрофален - 74 процента. През 2019 година в цяла България посетителите в кината са били 5 милиона и 16 хиляди, а през 2020-а е 1 милион и 337 хиляди. Драматичен е спадът и за българските филми.

Божидар Илиев направи прогноза, че след преодоляването на пандемията ще има сериозен ръст на посещенията в киносалоните, тъй като всеки, който е бил ограничен да ползва тази услуга, както и всяка друга, ще има голямо желание да се възползва от нея.

Чуйте интервюто на Гергана Пейкова с Божидар Илиев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.