Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ромите новогодишно

Тази нощ нашите сънародници от ромски произход посрещнаха Банго Васил или Василица, както наричат още своята Нова година. Много легенди се разказват за куция старец, който с помощта на гъски спасил от бедствие ромите. Но каквито и легенди да се разказват, каквито и обреди да се изпълняват, модерното време си казва думата и традициите при ромите също не са това, което са били някога. Ето какво разказват за празника ромите от махалата в Кюстендил.

Глад, студ, глупост, но и песни… така ромите описват празника в махалата на Кюстендил. А Валери Леков се отбива и в къщата на Лиляна Стефанова, в която заедно със Сашо Йорданов си припомнят Василица от своето детство и от младостта си.

За традициите на Василица ни разказва и д-р Лили Ковачева. Тя е писателка, преводачка и редактор. Една от най-популярните ѝ книги е „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България“… Има и други книги, но точно днес тя ще представи новата си книга „Фамилия Ковачеви от Кюстендил“.

„Ние, ромите, продължаваме да празнуваме Новата година по стар стил. Има няколко легенди за този празник как Св. Василий спасява ромите, като използва патиците. Затова на празничната трапеза трябва задължително да има пернато. А при приготвянето на сърмите се пее специална обредна песен, с която се нарича за всеки по отделно за здраве“, разказва д-р Ковачева. Тези песни и легенди са намерили място и в новата ѝ книга.

В празничните дни обаче не на всеки е весело. А няма и как да бъде, ако коварната пандемия е отнела живота на обичан човек. Тъжно посреща Василица и актрисата Наталия Цекова, станала популярна с авторския спектакъл Цигански колела. „Този вирус, тази коварна болест променя живота ни и нещата, с които сме свикнали. Но иначе празникът Банго Васил е много тачен и ще го отбележим с минималното, което можем да направим. Не спрях да работя, заедно със Здрава Каменова направихме и предстои премиера на „Назови ме с моето име“ – пиеса, свързана с възродителния процес“, разказва тя за работата си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна