Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Гласуването по пощата ще реши много проблеми на изборите

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

"Знам състоянието на българските пощи, но гласуването по пощата ще реши много проблеми на избори в условията на пандемия". Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Тя уточни, че управляващите трябва да погледнат по-сериозно на предложението им:

"В условията на епидемия, хората ще бъдат относително затворени и близко до своя постоянен адрес и постоянното място за гласуване. Гражданинът ще заявява с формуляр или по интернет на органите на местната власт, че желае да гласува по пощата. Заявява данните си и местната администрация, в един срок, който законодателят ще определи, му изпраща бюлетина и пликове - един за бюлетината и един за нов формуляр с личните данни, които се вписват в избирателния списък. Запечатва това в другия плик и го пуска, като в местата за гласуване се поставят големи кутии или контейнери, в които да се пускат тези пликове. ... Пощенски служител да бъде на място и да отваря кутията за поставяне на пликовете в нея, да взема пликовете, да ги щампира с датата и ги разпределя на съответните секции. Изборните комисии отварят пликовете, маркират лицето, отбелязват го в избирателните списъци, че е гласувало по пощата, по личните му данни удостоверява, че е същото лице от списъка".

По думите ѝ трябва да бъде позволено един човек от семейство да пусне пликовете с вота и на другите членове, които имат право на глас.   

Дончева беше категорична, че тайната на вота гарантирано ще бъде опазена с този начин на гласуване по пощата и даде пример с явяване на изпити при подобен алгоритъм с два плика, в единия от които са личните данни на конкретния човек.

За гласуването на българите в чужбина лидерката на "Движение 21" уточни, че предлагат да бъде по "нормалната поща", като трябва да се уточни къде ще се събират пликовете - в посолствата ли, или в местата, където са открити секции:

"Иначе просто ще забраним на живеещите в чужбина да гласуват", коментира тя. 

Средата на април е разумен период за провеждане на парламентарните избори, посочи Татяна Дончева.

Интервюто на Диана Янкулова с Татяна Дончева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Татяна Дончева в студиото на “Неделя 150“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени