Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лайпцигският Гевандхаус повери вековна традиция на дуо Шаламови

Дуо Шаламови в Гевандхаус

Алина и Николай Шаламови изпълниха Деветата симфония на Бетовен в транскрипция за две пиана от Ференц Лист часове преди настъпването на новата 2021 година в голямата зала на концертния комплект Гевандхаус в Лайпциг. Записът им увенча дълголетната традиция това произведение да звучи там всяка година на 31 декември.

Дуо Шаламови"Проектът беше изключително сериозен и важен за нас, и много отговорен, защото имахме много малко време за подготовка. А традицията в Гевандхаус да се свири тази симфония навръх Нова година, съществува вече повече от 100 години." - разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Алина Шаламова.

Началото на тази традиция е поставено през 1918 г. под диригентството на Артур Никиш и единствените години, когато е била прекъсвана, са по време на Втората световна война. Сега пандемията принуди организаторите да търсят алтернатива. Откриват я в преработката на Лист, допълнена в съвремието ни с партия на тимпани, за изпълнител на която е поканен и Том Грийнлийфс от Гевандхаус оркестър.

За напрегнатата подготовка, удоволствието и отговорността да участват в този необикновен проект Алина и Николай разказаха в интервю, което можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна