Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качваме килограми заради притъпено чувство за ситост

| обновено на 14.01.21 в 12:42
Снимка: pixabay.com
Всеки втори четвъртък на януари е посветен на здравословното тегло. След обилните семейни обеди и калорични вечери по коледните и новогодишни празници, идва моментът, когато трябва да се направи равносметка и да се вземат мерки за отстраняване на излишните килограми.

“Здравословното тегло се определя по т.нар. “индекс на телесна маса” - това е начинът, по който измерваме нивата на затлъстяване в цял свят. Този коефициент обаче не отчита количеството мускулна маса и много често хора, които тренират и имат малко повече мускули ги изкарват с наднормено тегло, а те се чувстват добре”, казва Костадин Зашев от Strong by science.

По думите на Зашев е мит, че хората пълнеят заради забавен метаболизъм. Според него хората, които се хранят обилно с храна, без да качват килограми, имат силно интуитивно усещане за храната и се хранят без да прекаляват.   

“Истината е, че има хора със забавен или бърз метаболизъм, но 96% от населението се намира в рамките на 150-200 калории разлика, което е изключително малко. Хората, които не качват килограми имат по-добро чувство за ситост и не се хранят емоционално.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени