Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетна музика за клавирно дуо в нов албум, записан в България

Съвсем нов албум на клавирното дуо Амѝли Бругаля и Веско Стамболов излезе на музикалния пазар точно преди Коледа - като подарък за меломаните не само в Каталуния, но и по света. Благодарение на забележителния наш пианист Веско Стамболов, който от доста години вече живее и работи в Барселона, имаме шанса да научим за него премиерно в радиоефира. 

Веско Стамболов (вляво) и Амѝли БругаляКакто се оказа, българските връзки в проекта и осъществяването му не са една и две: Записите са направени в София с тонрежисьорката Кремена Ангелова - професор в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Анотациите към диска са на диригента и композитор Драгомир Йосифов и са преведени на три езика - английски, испански и каталунски. А за визуалното оформление е използвана снимка на габровския скулптор и майстор резбар Климент Генчев. 

Драгомир Йосифов пише:
„Мисля, че на ИНСТРУМЕНТА клавирно дуо му приляга балетна жестикулация. Балет, изпълнен на два рояла, не е „балет за бедни“, а балет за изискани и любознателни слушатели. Съкровената механика на музиката става прозрачна и ясна в процеса на разгръщането си, хармониите – цветни и отчетливи дори при сливането си. Оркестърът е нещо великолепно – и нерядко заблуждаващо. Дори „вулгарно“ отвличащо от фините взаимодействия на музикалните елементи. Клавирното дуо изисква – подобно на оркестровия механизъм – сложна и чувствителна координация, ала, бих казал, по-хуманна, не тъй фабрично принудителна, както в голямата машина на оркестъра. Бих казал още, че музицирането на две пиана откроява напрегнатия лиризъм на изпълняваната музика; лиричното е винаги остатък от истинския диалог.“

За финал Драгомир Йосифов добавя:
„Високата, тръстикоподобна балетна фигура на Сергей Прокофиев и късият характерен силует на Игор Стравински се отдалечават заедно във времето в смешно и трогателно pas-de-deux. Единият руши класиката и я ражда с лекота; другият поражда варварство и го опитомява неуморно... А ние – ние щастливи слушаме.“  

Повече за клавирното дуо Бругаля - Стамболов и за осъществяването на този нов звукозаписен проект с марката на Columna Musica, както и откъси от него, чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна