Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: Задължителна поправка в закона - видеонаблюдение след края на изборния ден

Снимка: стопкадър Евроком

Задължителна поправка в закона е видеонаблюдение след приключване на изборния ден - застъпник да може да снима видео, когато свърши изборният ден и започне преброяването на бюлетините и нанасянето на резултатите от протоколите“. Това каза пред БНР Ивайло Мирчев, софтуерен специалист и член на Изпълнителния съвет на „Да, България“. 

Той поясни, че целта на платформата „Ти броиш“ е всички избори да се провеждат с нейна помощ

Наблюдатели или застъпници могат да бъдат всякакви хора, това не е партийна платформа. 12 000 са секциите, нашата цел е да обхванем всички. Вече имаме 7000 души, заявили желание. Имаме мощен софтуерен инструмент, има консултации с юридическия ни екип в реално време, възможност чрез приложението да се подават сигнали за нередност веднага. Изключително интуитивно е, дори по-лесно от приложението за фейсбук“. 

В предаването „Нещо повече“ Мирчев допълни: 

Обикновено на избори се купуват около 300 000 - 400 000 гласа. На тези избори залогът е много голям, разпределят се над 20 млрд. лева и хората, които до момента управляват, са заложили да спечелят максимално. Очакват се да се купят около 500 000 гласа. За да се претопят, хората трябва да излязат и да гласуват“. 

Интервюто с Ивайло Мирчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени