Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилата за втората пенсия - приети на първо четене в НС

Пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата - това са трите варианта, пред които ще се изправят бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система

| обновено на 15.01.21 в 12:46
Снимка: БГНЕС

Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Това гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание с поправките в Кодекса за социално осигуряване. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Опозицията обаче остро се възпротиви, че измененията не са съобразени със становището на регулаторния орган - Комисията за финансов надзор.

"В този проект категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една", заяви в парламента социалният министър Деница Сачева в подкрепа на внесените от правителството промени в КСО.

Текстовете, подкрепени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, дават възможност на хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 година до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст.

Този период ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Поправките са ключови за поне 17 хиляди жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от три милиона осигурени в частните фондове, подчерта социалният министър. Тя изтъкна, че с промените в закона е постигнат баланс и компромис и обърна внимание:

„Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения.

Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното“, коментира министър Сачева.

Калин Поповски от „Обединени патриоти“ отбеляза:

"Има над 17 милиарда лева вече събрани в тези фондове, и когато започват и мъжете да се пенсионират, във втория фонд ще има над 20 милиарда по едни съвсем груби изчисления."

От ДПС и БСП се въздържаха при гласуването

БСП и ДПС се възпротивиха на внасянето на измененията в последният момент на фона на доклад на КФН, в който се наблюдава съществено разминаване със законопроекта на правителството.

Социалистите дори окачествиха текстове като лобистки и настояха, че обслужват интересите на частните пенсионни фондове. Румен Гечев констатира:

"Проектозаконът, внесен  от правителството, е лобистки, защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове".

Въпреки критиките Хасан Адемов от ДПС обаче подчерта:

"Предложеният законопроект защитава интересите на осигурените лица."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!