Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатологът Георги Рачев: Мрънкаме срещу природата, а просто трябва да я обичаме

Снимка: Боряна Димитрова

Ужасно е глупаво да се бориш с времето. Трябва да живееш в унисон и да го приемаш, каквото е - това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Преди всички“.

На хората трудно се угажда. Винаги има едно мрънкане срещу природата, а просто трябва да я обичаме и да се съобразяваме с нея“, коментира климатологът.

За климата е необходимо обобщение от 30-40 години, за да се каже, че има промяна. Средните месечни и сезонни температури, макар и с малко, стават по-високи, отбеляза проф. Рачев.

Предполага се, че 2020 година ще се нареди до 2016-а - най-топлата година на Земята – с температура с 1 градус по-висока от средната за миналия век, уточни той и даде пример - облеклата, с които преди сме излизали навън, сега по-рядко ги слагаме през зимата, защото вече не е толкова студено.

Снимка: БТА

През последните 25 години се наблюдава леко изместване на зимата към първите пролетни месеци. Климатолозите смятат, че това е „нормално вековно движение на температурите“.

Така „март се явява малко по-хладен и доста по-дъждовен“. Същото се наблюдава в началото на лятото, когато дъждовете през юни създават визуално усещане у хората за по-хладно време, поясни проф. Георги Рачев.

Сега ни предстоят студени дни, те обаче ще бъдат далече от определението за сибирски студ, изтъкна Георги Рачев.

„Сибирски студ? От четири дни в Якутск, сърцето на Сибир, е минус 47 градуса. Дори се очаква „леко затопляне“ – температурата да се „повиши до минус 40 градуса.“

Снимка: БТА

При нас ще има „нормален балкански студ“. По Атанасовден температурите ще стигнат минус 10, минус 12 градуса, ако няма облаци. Ако има облаци, няма да паднат до повече от - 8, - 9 градуса.

Февруари в последните „модерни зими“ се явява топъл, припомни климатологът, като подчерта, че настоящата зима е „ужасно топла“. 

„Декември си отиде с температури около три градуса над нормата в целия месец. Януари ще се задържи достатъчно топъл, а февруари по дългосрочните прогнози го дават с температури градус, градус и половина по-високи от нормалното.“

Това, което се случи в Испания, е уникално. Аз съм виждал и Йерусалим в сняг, и Атина в сняг, и Рим в сняг, но обикновено то е, както баба ми казваше, от ден до пладне“. А за мадридчани, да седят те пет дни в снежна прегръдка със сняг от 20-25 см - те не са подготвени за такова нещо", посочи още проф. Георги Рачев.

През 1929 година пък почти цялото ни крайбрежие е било замръзнало.

Тези и други любопитни детайли за времето и климата чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна