Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският президент осъди изгарянето на българското знаме

| обновено на 15.01.21 в 15:48
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Стево Пендаровски и Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъдиха като недопустимо подпалването на българско знаме по време на карнавал в село Вевчани.

Реакцията идва след като вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на посланик Ангел Ангелов да отправи вербална нота в дипломатическото ведомство на Северна Македония. Тоня Димитрова с още реакции.

„Между съседите трябва да има доверие, разбиране и уважение“, написа Стево Пендаровски във Фейсбук.

По-рано и Министерството на външните работи в Скопие осъди запалването на българското знаме като действие, вредно за репутацията на държавата.

Българското знаме е било подпалено по време на традиционен карнавал с горене на маски, за което стана ясно от медийни публикации.

От българското Министерство на външните работи реагираха остро, наредиха на посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов да направи устен демарш в Министерството на външните работи на Северна Македония.

Реакция днес имаше и вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски.

„Стана нещо, от което някой искаше да предизвика сензация по политически причини“, каза той.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ критикува вътрешният министър Спасовски, че е наредил да бъде преустановен карнавала във Вевчани заради неспазване на мерките срещу Covid-19.

Оливер Спасовски и неговият шеф Зоран Заев ще носят отговорност за бруталността във Вевчани и затова, че вдигнаха ръка срещу, македонския народ, реагираха от ВМРО-ДПМНЕ.

Инцидентът с българското знаме става на фона на 29-ата годишнина от признаването на независимостта на Република Северна Македония от България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени