Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 37 години

Снимка: Ани Петрова

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман.

От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок.

"Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не, намерих на германското радио "Берлин", в Източна Германия, казваше се "На гости от полунощ", намерих едно нещо, което се казваше мелодията на нощта, пак на Берлин, след това намерих на полското радио "Варшава", много сериозно радио, "Между деня и съня", спомня си проф. Веселин Димитров, който почина през 2009 година.

Константин Тилев прави дебют в "Нощния блок", като залага на провокацията и афоризмите, а Петър Пунчев има слабост към историята и вечните хитове от миналото. Испанският филм „Сами след полунощ“ вдъхновява за нощния ефир.

"И беше задача комсомолска, това трябва да го кажем ясно и гласно. Ние бяхме млади и ни казаха - комсомолската организация да седне и да обмисли едно предаване, идеята беше обща, тя наистина витаеше във въздуха и все пак мисля, че филмът беше в основата. Това беше испанският филм за един водещ на нощно предаване в Испания, беше много интимно, видяхме хора, които живееха един много емоционален начин на живот".

"Той беше един много интелигентен, за самия водещ говоря, изключително интелигентен и много високо ерудиран".

Игор Марковски каза:

"Нощен хоризонт", който се казва "мощен хоризонт". Лятно време, когато пътувам нощно време си пускам "Нощен хоризонт".

Музикантът Момчил Колев подчерта:

"Това спокойно време, вечерта - това са едни от най-любимите часове, радио "Хоризонт" може да прави това време красиво и спокойно"

Журналистът Стоян Сираков разказа:

"Може да се каже, че аз съм слушател на нощния блок от първите издания и то е свързано по някакъв начин с младостта ми, това е далечната 1984-а година, януари, когато той започна, тогава служех в армията, в едно малко градче, тогава научих за това предаване и го слушах по радиото и останах много приятно изненадан от него"

Директорът на Радио София Ива Дойчинова:

"Нощен хоризонт" беше причината да се влюбя в радиото изобщо като медия, навремето, когато учех в студентските си години, аз учех през нощта, след 3 часа, защото между 12 и 3 слушах "Нощен хоризонт". Това беше първият повей на частното радио в единствената тогава държавна медия - Българското национално радио".

Генералният директор на БНР Андон Балтаков:

"Може би са минали около двайсетина години, когато за последно съм влизал в нощните часове на "Драган Цанков" 4, първите ми изяви директно в ефир са били именно в нощните часове - първо като новинар и после като водещ на "Нощен хоризонт" преди да стана водещ на сутрешните новини".

Своеобразна емблема на предаването е песента „Добрата нощ“ - музика Гриша Трифонов, текст Ваня Тошевска. Песен, написана специално за предаването.

В спомен за своя първи „Нощен хоризонт“- водещите Кармен Манукян, Пламена Бачийска, Ники Атанасов в разговор с Румен Стоичков по случай 30-тия рожден ден на предаването, който беше отбелязан през 2014 година.

"Първият ми "Нощен хоризонт" беше на 7 август 2006 година, спомням си кой ми гостува, спомням си ден след това в еуфория разказвах на всички колеги", каза водещата на "Нощен хоризонт" Кармен Манукян.

"Началото беше на един Никулден 1997 година - 6 декември 1997 година, когато с Ивайло Михайлов влязох в студиото и тогава си говорихме за трите желания и златната рибка", допълни Пламена Бачийска.

"Това е една школа. Толкова интензивно в нощта, като брой предавания в рамките на една година, интересните събеседници, различните теми, непредсказуемите слушатели всичко това те вкарва в едни дълбоки води, ако не можеш да плуваш, не си за тази игра", допълни дългогодишният водещ на "Нощен хоризонт" Николай Атанасов.

 Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна