Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Равна търси дарители за ремонт на сградата по повод 110-ата си годишнина

8
НЧ "Светлинаа-1911", с.Равна
Снимка: Д.Дончева

Призив към дарители отправя ръководството на Народно читалище „Светлина – 1911“  в провадийското село Равна. Започнали са ремонт на сградата, но средствата не достигат, разказа за Радио Варна секретарят Ивалина Горанова. В село Равна няма училище, няма и детска градина. Читалището е единственото място, което се е запазило през годините и на което хората се събират по празници. Тази година предстои и по-специална годишнина, която местните искат да отбележат.

110 години – на толкова ще стане читалището в село Равна на 5 юли 2021 година. И въпреки, че е пандемия и местните жители отдавна не са се събирали в него, за годишнината планират голям празник. Надяват се дотогава положението да е по-спокойно и събиранията разрешени.

Читалището е било най-оживеното място в селото преди пандемията, разказа Ивалина Горанова, която работи в него от 17 години. Празнували са всички празници, правили са концерти и събори, на които са присъствали хора и от съседните села. Най-големите притеснения сега са, че ако не съберат нужните средства за ремонт – празникът няма да е така хубав, както го замислят. Затова е и призивът за помощ. Тя може да е финансова, а може да е и доброволен труд.

А нужните средства са близо 13 600 лева, каза още Ивалина Горанова:

„Най-напред трябва да се ремонтират фоайетата и кино салона /сцената/. Там трябва основен ремонт, като в него влиза подмяна на дограма, да се направят таваните с гипсокартон. Трябва да се подмени и ел.инсталацията, защото е много стара и не отговаря на мерките за пожарна безопасност. Трябва да се измажат стените, да се боядисат, паркета да се изцикли...“


Читалището в село Равна  е строено с доброволен труд и пари преди 110 години.  Днес местните жители разчитат отново на доброволците – онези хора, които милеят за възраждане на българското село. А в село без читалище животът замира. Но винаги остават надеждата и вярата – апелът за помощ от дарители и изпратената докладна до община Провадия, откъдето вече са направили оценка на ремонта. „Най-вече разчитаме на общината.“, каза още Ивалина Горанова.

Въпреки незавършеният ремонт, тече подготовка по повод годишнината. Вече имаме идеи, имаме и опит, сподели Ивалина Горанова. Дори и ограничителните мерки заради пандемията да останат през юли, ще се съберем отвън, като на Великден, допълни тя. Готов е и списъкът с гости, които ще поканят.


НЧ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна