Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Пейо Яворов и българският национален идеал

Трябва да развенчаем мита, че Яворов е убиец на Лора

| обновено на 18.01.21 в 15:31
Снимка: БГНЕС

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия... Рубриката "Terra Култура" разказва за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов, изследовател и дългогодишен уредник на къщата-музей „Пейо К. Яворов“ в София, коментира в "Нашият ден":

"Ние имаме богатство от големи личности – поети, писатели, революционери, хора на духа и мисълта. Има национално и личностно отдалечаване от нашата идентичност. Ние загубваме интерес към историята и към корените си. Затова и мисията на радиото, на средствата за масова информация е да се стремят да поднасят не само темите, но и да насочват ума на хората към тези корени, към тази идентичност.

Яворов е един изключителен представител на България, който носи България в сърцето си – това е една дълбока негова вътрешна същност, това е превърнато в мисия на живота му

Той е от хората, които създават българския национален идеал. Хора с висок дух, висок ум, който води до големи щения и въжделение за високото, небесното, философията и Бога."

Иво Милтенов отправя покана за посещение на къщата-музей "Пейо Яворов". "Това е единствен негов семеен дом. Къщата е жива, домът на поета е жив и отворен. От есента на 2019 г. Общината откупи къщата и сега пред нея има едно солидно бъдеще и дълголетните опасения за дома на Яворов ги отвя добрият вятър... Вътре е пълно с драматични експонати. Яворов не е архивиран от времето – той е актуален и посещаван от млади хора."

Чуйте повече в звуковия файл.

Ето какво разказва Явора Стоилова – родственица на поета, в "Нашият ден".

"Времето е важно. Защото постепенно човек отсява голямото от незначителното в живота. Аз пазя културната памет на два велики рода – рода на художника класик Васил Стоилов и рода на великия Яворов, на когото моята майка е племенница. Това е и бреме, и щастие да се докоснеш до вечността.

Ситуацията е такава, че всичко в България е омърсено. Затова трябва да запазваме чисти поне поетите си. Ако нещо е чисто, това е изкуството."

Явора Стоилова е категорична: "Трябва да развенчаем мита, че Яворов е убиец на Лора." – и разказва повече за трите разпъвания на Яворов. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна