Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: С идването на Байдън ще се засили интересът на САЩ към Балканите

Полагането на клетва от новия президент едва ли ще спре големия разлом в американското общество, смята той

Проф. Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

"С полагането на клетва от новия президент на САЩ Джо Байдън едва ли ще приключи големият разлом в американското общество и сблъсъкът на идеологии и култури". Това коментира пред БНР проф. Здравко Попов - президент на Института за публична политика. 

Той подчерта, че още след убийството на Джордж Флойд са започнали да изригват дълбоко спотаени конфликти, които американското общество е носело в себе си години наред: 

"Доналд Тръмп със своето поведение като президент отключи тези конфликти и ги извади на повърхността, за да видим като външни наблюдатели Америка в един друг образ".

Проф. Попов беше категоричен, че когато се определя като тероризъм щурмът на Капитолия на 6 януари, трябва да се прецени внимателно дали става дума за реални последователи на Тръмп, или за група провокатори, които са имали за цел да се създаде такъв прецедент:

"Провокатори, които са искали да се създаде прецедент, за да бъде обвинен Доналд Тръмп като поръчител на това нахлуване и подстрекаване към своеобразен държавен преврат". 

Блокирането на профилите на Доналд Тръмп в социалните мрежи Попов определи като недемократичен акт от страна на частни компании. Според него речта на президента Тръмп не е съдържала страстта на подстрекателството и желанието за разрушаване на институции:

"Не върви на един действащ държавен глава на САЩ да подстрекава към бунт срещу институциите, на които той все още е като притежаващ".

В предаването "12+3" проф. Попов посочи, че не е ясно дали манипулацията и фалшификацията са били в достатъчно големи размери, за да се обявят президентските избори в САЩ за фалшифицирани:

"Това изисква доста време, за да се разбере. Видяхме, че Върховният съд не взе предвид като сериозни доказателства информацията от над 40 иска, които екипът на Доналд Тръмп отправи към Върховния съд. Следователно, ако се позовем на съда, трябва да кажем, че е имало някакви манипулации, но те не са били с такава стойност, че да се направи заключението за фалшифицирани избори в полза на Демократическата партия и кандидата ѝ Джо Байдън. Така или иначе, вероятно този проблем ще стои дълго време в САЩ - като проблемния президент Байдън".

Здравко Попов изказа очакване с идването на Байдън да се засили интересът на САЩ към региона на Балканите, който има стратегическа позиция за тях.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Здравко Попов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна