Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветослав Цачев: Първо да се ваксинират активно работещите

Фармабизнесът бележи ръст на акциите си

Цветослав Цачев
Снимка: Стопкадър, БНТ

Процесът на ваксиниране срещу Covid-19 трябва да се ускори сред работещото население, за да се подпомогне възстановяването на икономиката“, това каза в предаването „Хоризонт до обед” Цветослав Цачев, главен икономист на един от водещите инвестиционни посредници у нас.

Според Цачев акциите на някои от фармацевтичните компании, производители на ваксина срещу коронавируса спират да се покачват след първоначалните новини за новия вирус, но в момента на практика се намираме в абсолютния връх на фондовите пазари:

„Ако погледнем средата на миналата година, когато се заговори за необходимостта от бързо производство на ваксини, тогава имаше определени скокове в акциите на всички компании, произвеждащи и разработващи ваксини, впоследствие се фокусираха само няколко лидери. Интересното е, че акциите на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“ например са на нивата от януари, може би само на „Джонсън и Джонсън“ акциите са малко по-скъпи, отколкото преди една година, но пък този бизнес не им е основният.

Те все още не са представили ваксина за одобрение пред регулаторните власти, но пък при тях има два ключови момента – че ваксината им ще е по-евтина, 10 долара за доза ще струва и ще се поставя еднократно и вече има поръчани от Европа -160 милиона дози и от САЩ – 100 милиона дози", каза още Цачев.

Компаниите, които станаха фурор на пазара – това са „Модерна“ и „Бионтех“ – малки компании, които не бяха известни – при "Модерна" ръстът е от 25 на 125 долара, а "Бионтех" – от 25 на 100 долара за акция. Инвеститорите предпочитат еднократното ваксиниране", смята експертът.

Един от най-пострадалите бизнеси в момента е туризмът заедно с прилежащите му бизнеси като ресторантьорство, хотелиерство и други, а те дават около 10% от работните места по света, допълни Цачев.

„И при тези бизнеси трябва да започне ваксинирането преди това за възрастните хора, за да се събуди икономиката. Надявам се ваксинирането да се ускори“. 


По думите на Цачев държавата трябва и да стимулира преквалификацията на кадрите в новите длъжности от икономиката на бъдещето, а не да поддържа умиращи бизнеси.

Държавите правят грешката да се опитат изцяло да заместят потреблението, за да спасят бизнеса, а трябва да насочат усилията си само към ориентираните към бъдещето бизнес ниши:

„Вместо хората да работят в празни молове, то те трябва да се насочат към транспорт на стоки, по-лесно и бързо разпространение на стоките", коментира икономистът Цветослав Цачев.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна