Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу Covid-19 хората със сърдечно-съдови заболявания? Има ли противопоказания във ваксините за тази група хора? Необходимо ли е да си направим оценка на сърдечно-съдовата система, след като сме преболедували коронавирусна инфекция? 

Д-р Милчо Енчев за необходимостта хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират: 

"Мисля, че ще е от доста голяма полза тази ваксина, тъй като тя ще предотврати евентуални по-сериозни инциденти, които ще засегнат и сърцето. Да, бих препоръчал да се ваксинират хората, които предимно имат сърдечно-съдови заболявания, защото този вирус не засяга само белия дроб, а засяга и сърцето". 

Все повече пациенти на Д-р Енчев се консултират дали да се ваксинират срещу Covid-19: 

"Напоследък доста често се задава този въпрос - дали да направят нашите пациенти ваксина. Да, моят съвет е, че е добре да се направи. Не е нужно да се прави от кардиолог". 

Д-р Енчев поясни, че до момента няма противопоказания във ваксините срещу Covid-19, които да се отнасят за хората със сърдечно-съдови заболявания:

"По принцип, тази ваксина все още не е толкова добре проучена, но засега няма някакви сериозни противопоказания, относно сърдечно-съдовата система, поради които да не се прави тя, т.е. няма нещо, което да казва, че за момента тя не е подходяща за хора със сърдечно-съдови заболявания. Напротив, по-скоро препоръчваме да се ваксинират. Хората, които са със сърдечни заболявания, са доста рискови за лошо протичане от Covid-19 и това би било една добра профилактика за тях". 

Голям процент от амбулаторните пациенти на д-р Енчев са хора, преболедували Covid-19: 

"Около 70% от всички пациенти, които преглеждам аз на ден, са минали през Covid-19. Доста странични ефекти има при хора, които са преболедували Covid-19, тъй като този вирус се лекува с доста лекарства, а тези лекарства и комбинациите от тях правят странични ефекти върху сърцето. Поне това наблюдаваме, тъй като при лечение на Covid-19 се използват няколко вида антибиотици и комбинацията от тях води до различни прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Така че е препоръчително да се прави консултация, след като е преболедуван Covid-19". 

От звуковия файл можете да чуете целия разговор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна