Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари нямат инструкции за заразяване с Covid-19 между двете ваксинации

Снимка: БТА

В Хасково днес ще бъдат доставени над 100 дози ваксини срещу Covid-19 за лекари от извънболничната помощ и стоматолози.

От Регионалната здравна инспекция посочиха, че нямат точна инструкция как трябва да се действа в случаи на заболели с коронавирус в периода между двете поставяния на дозата от ваксината.

Вчера стана ясно, че лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково и санитарка от многопрофилната болница в Харманли са с Covid-19, въпреки че вече им е била поставена първата доза.

След имунизация на 29 декември, лекарка и санитарка са с Covid-19. Няма връзка между поставената ваксина и последвалото инфектиране с Covid, каза д-р Станимира Тананова - заместник-директор на РЗИ-Хасково, която обясни, че няма алгоритъм, по който да се действа при тези случаи: „Те са проявили симптоми между двата приема на ваксинацията, направени са тестове и са се оказали положителни. Няма към този момент при нас указания получени как ще се процедира в случаите“.

Днес от Бургас ще бъдат доставени 108 броя ваксини, които ще бъдат ползвани за лекари от извънболничната помощ и стоматолози, съобщи д-р Тананова и допълни:

„Имунизираните лица до момента са 405, като вече при 83 от тях има поставена и втора имунизация“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна