Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на родилната помощ в България

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в първата минута на 1 януари 2021 г.

Йорданка Стефанова, старша акушерка на Родилно отделение при СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна", е гост в "Нашият ден", за да разкаже за родилната помощ в България.

"На 20 март стават 32 години, откакто работя в това лечебно заведение. Упражнявам от първия ден досега професията си с огромно желание и трепет. Все още има желание да се упражнява тази професия – през изминалата година доста нови акушерки започнаха работа при нас, имат желание и се справят добре. Уча ги на тънкостите в професията – все пак това е един занаят – всеки занаят с гледане и с опит "се краде".

Всеки ден минава различно, работата си върви, повече работа имаме от предходната година – живи и здрави бебета. Това е най-радостното."

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., лекар АГ, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" ЕООД, разказа в "Нашият ден":
"През 2020 г. родените деца при нас са 2099 г. Има леко увеличение в сравнение с 2019 г. 2020 г. беше белязана с Covid-19. При нас още от март месец, от първия пандемичен връх, е създадена стройна организация, създадено е отделение, в което се обслужват родилки и други пациентки със спешна акушеро-гинекологична патология с придружаваща Cоvid инфекция. Като цикълът е затворен – операционна, предродилна зала, родилна зала. Вече има около 10-тина родилки, родили успешно при нас с придружаваща Cоvid патология. Всичко е наред при тях и децата също са добре. 
Готови сме за отваряне отново на плановия прием. В последните дни здравният министър разреши плановия прием – това е за плановите гинекологични операции. Това е една добра инициатива. Защото част от нашите операции, въпреки че са планови, понякога са с отложена спешност. 
Бабинден е голям празник в българския обреден каледар. Той идва още от езическите праславянски времена и преминава през всичките епохи на съществуване на българската народност като почит към жената, която помага за идването на новия живот. В България той се празнува от 1951 г., когато е обявен официално за Ден на родилната помощ и празник на гинеколози и акушерки. В настоящите трудни времена този празник добива ново звучене, защото носи оптимизъм, утвърждава вярата в живота, който пребъдва и тържествува въпреки някои трудни обстоятелства."
Проф. Ковачев поздрави своите колеги и им пожела здрави и сили да отстояват професията, да изпитват удовлетворение от усилията си и радостта от щастливите усмивки на майките, които поемат в ръце своите рожби. "За нас, акушер-гинеколозите, най-голямата награда е да видим щастливите майчини очи и да чуем детския звънлив плач."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна