Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Компромис може да направим само за образованието

| обновено на 21.01.21 в 13:22
Бойко Борисов
Снимка: БТА

Оптимизмът у нас на базата на всички днешни показатели, които имаме (за разпространението на коронавируса – б.р.) много рязко докторите го опровергават, заяви на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че ще се наблюдава развитието на заболеваемостта до края на януари и след това ще се решава дали да се облекчат противоепидемичните мерки.

„Новият щам, за който много внимателно говорихме досега, за да не излезе, че плашим хората, се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Виждате и числата…въпреки пълния локдаун“, отбеляза Борисов, който допълни, че продължава да се покачва броят на заразените и на починалите:

„Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено образованието. И мисля, че тук с докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение…Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и се върнаха на работа, което значи, че имат антитела и не е толкова рисковано в тяхната дейност“.

По повод засегнатите от противоепидемичните мерки заведения и ресторанти Борисов посочи, че прави впечатление, че от близо 30 000 в бранша 6300 са подали заявления за подпомагане:

„Рискът е огромен при този нов щам. Още повече, че проф. Мутафчийски говори за акумулирано стоене в едно помещение, което е също нов фактор при новия щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4-ти клас не повишиха заразяемостта и, дай Боже, така да бъде и с другите ученици“.

Ако кривата на заболяемостта върви добре, ще има разговори с ресторантьорския бранш при какви условия ще им бъде разрешено да работят:

„Нямаме окончателно решение, защото ще наблюдаваме ситуацията до 31-ви. Ако върви така и с бранша се разберем при някакви условия да работят, това ще бъде разговор на нашите експерти преди 31-ви“.

Близо 100 млн. лева ще трябва да се отпуснат допълнително за неработещия бизнес, ако мерките се удължат след 31 януари, допълни Борисов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна