Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Двоен юбилей на примабалерината Теодора Стефанова

Танцов спектакъл на звездния състав на българския балет отбелязва празника на емблемата на съвременния танц в България

7
Снимка: Балет „Арабеск“

Балет „Арабеск“ отбелязва двойния юбилей на своята прима Теодора Стефанова – 50 години и 30 от тях отдадени на танца. Празникът ще бъде отбелязан със специален танцов спектакъл от целия звезден състав на българския балет на 21 януари от 19 часа на сцената на Музикалния театър.

Поздравът на трупата на балет „Арабеск“ ще бъде с фрагменти от спектакъла „Viva la classica“ – „Лебедово езеро“ на хореографката Анна Донева, музика П. И. Чайковски“ и със специално създадения за Теодора Стефанова спектакъл „Дон Кихот“ от хореографката Боряна Сечанова, по музика на Рихард Щраус, който примата ще изтанцува с любимия партньор и солист Асен Наков. Във втората част на празничния спектакъл ще се присъединят с изпълнения и артистите от Музикалния театър с фрагмент от мюзикъла „Чикаго“, премиер солистите на Софийската опера и балет – Никола Хаджитанев и Марта Петкова, премиер-солистите на Старозагорска опера – Анелия Димитрова и Паскуале Казели. Водеща на вечерта ще бъде актрисата Василена Винченцо.


С изключителните си постижения в областта на балетното изкуство през тези 30 години, Теодора Стефанова става емблема на балет „Арабеск“. Нейният талант и уникалност я превръщат в лице на съвременния танц в България.

„Теодора Стефанова е сътворец във всяко отношение, с широката си култура на движението и в цялостната си артистична изява. Всички, които са я виждали да танцува – у нас и извън България, са оставали с неподправеното усещане, че наблюдават изключителен талант, първокачествен и поливалентен, който се определя като привилегия на звездите. Изразът на таланта ѝ е категоричен: магнетична харизматичност, чувствена емоционалност и чувство за хумор, амбициозна педантичност и перфекционизъм в интерпретирането на хореографския текст.“, казва за великолепната балерина по повод юбилея хореографката Боряна Сечанова, артистичен директор на балет „Арабеск“.

Теодора Стефанова завършва НУТИ през 1989 г. От 1990 г. работи в балет „Арабеск” и от 1993 г. до днес е прима на „Арабеск”. Работила е с най-изявените български хореографи - Маргарита Арнаудова, Боряна Сечанова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Мила Искренова, Галина Борисова, Кристиян Бакалов, Росен Михайлов и др., както и с голям брой чуждестранни хореографи, между които Марк Тейлър, Елза Лимбах, Виторио Биаджи, Алберто Алонсо, Люк Буи, Бе Ван Варк, Робърт Таниън, Лиз Лий и др.

Гастролирала е в Австрия, Германия, Белгия, Италия, Франция, Корея, Гърция, Испания, САЩ, Югославия, Румъния и др. Тя е един от създателите на „Амарант денс студио” през 1993 г.

Тя е носител на наградата „Кристална лира“ 1998 г. През 1999 г. получава наградата „Най-добър танцов артист“ в конкурс „В памет на Маргарита Арнаудова. През 2011 г. е наградена със „Сребърен ритон“ от Министерство на културата. 2020 г Теодора Стефанова е отличена с престижната награда грамота и почетен знак „Златен век“ – звезда на Министерство на културата за принос към развитието и популяризирането на българската култура.

През годините на нейната творческа кариера Теодора Стефанова изиграва над 200 роли в различни спектакли на балет „Арабеск“, „Амаранд денс студио“, както и в различни театрални проекти и телевизионни филми и продукции с режисьорите Явор Бобев и Йордан Джумалиев. Като едни от най-значимите й постижения са главните роли в спектаклите на Маргарита Арнаудова („Болеро“, „Корен дълбоко в небето“); на Антония Докева („Зуна“, „Сувра“, „Благовец“, „Герман“); спектаклите на Мила Искренова („Хладна пепел“, „Пресичане на пространството“, филм-спектакъла „Орисани“ и др.), на Олеся Пантикина (“Лунна жена“ и „Банята – личното пространство?“), на Християн Бакалов („Кой казва кой“), на Галина Борисова („Търсейки Версавия“). Специално за нея Боряна Сечанова създава спеклите „Квартет“, „Кармина Бурана“, „Дон Кихот“, „Колекция Кармен“, „Пандора“ и др.


В момента Теодора Стефанова продължава да работи и да предава своя богат опит на младите си колеги в трупата на балет „Арабеск“ като репетитор.

Тя притежава сертификат от ЮНЕСКО за репетитор на млади таланти. Това сега е и новото ѝ амплоа да организира мастер-класове за танцьори, в които тя им помагат да шлифоват и усъвършенстват представянето на вече създадена хореография за конкурси. И златните медали, които възпитаниците ѝ печелят отново са доказателство за нейния талант и професионализъм.Снимки: Балет „Арабеск“

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия