Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ призова за подкрепа за инициатива срещу лоши бизнес практики

Снимка: БГНЕС

КНСБ излезе с призив към работещите в България да се присъединят към инициативата на Европейската конфедерация на профсъюзите за създаване на нов закон, който гарантира, че компаниите в Европейския съюз имат отговорно поведение и спазват човешките, трудовите, социалните и синдикалните права.

Кампанията е във връзка със законодателна инициатива на Европейската комисия. Тя откри обществени консултации за нови правила за корпоративна проверка, отговорно бизнес поведение и създаване на продукти и услуги, които не вредят на хората и околната среда.

Консултацията на Европейската комисия продължава до 8 февруари. Това е срокът, до който чрез своите подписи всички трудещи се в България и в целия ЕС могат да заявят, че искат силно законодателство, което предпазва работниците и планетата от лошите бизнес практики.

За целта всеки, който желае, трябва да посети специално създадения сайт на инициативата за формулиране на новото законодателство и да попълни своето име, електронен адрес и държава.

За да постигне целта си, законът трябва да включва правата на човека, включително правата на работниците и синдикатите, екологичните и социалните въздействия по цялата верига на доставки, да налага строги санкции, ако компаниите нарушават правилата и да държи компаниите отговорни за лоши практики у дома и в чужбина.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.