Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НС одобри облекчаване на регистрацията на обекти за снабдяване с горива

Снимка: БГНЕС

Депутатите облекчиха днес режима на обектите за снабдяване на горива. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт, внесени от депутатите от ВМРО.

До момента съществува разрешителен режим за поставяне на подвижни обекти, от които може да се зареждат горива, но на практика фирмите не могат да изкарат разрешително.

С приетите на първо четене промени се премахва съществуващата административна тежест, която затруднява работата на няколко сектора в икономиката. Така аргументира поправките вносителят Юлиан Ангелов от ВМРО:

„Касае над 1000 български фирми, основно с транспортна дейност, превозвачи, които до момента не получиха възможност да регистрират своите вътрешни обекти“.

Румен Гечев от БСП изрази съмнение в промените, защото не са разгледани от ресорната комисия и се правят месеци преди изборите:

„Вие предлагате промяна в закон, който твърдите, че ще доведе до увеличение в бюджетните приходи, един месец преди изборите. Защо елиминираме бюджетна комисия?! Много подозрително това и аз съм изумен. Уважаеми колеги, тия номера един месец преди изборите не ги прилагайте!“.

Според вносителите промените, освен че ще облекчат режима за снабдяване на горива, ще намалят и сивия сектор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.