Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази непроменена настоящата си лихвена и парична политика

Европейската централна банка остави без промяна основните си лихви и стимулиращата парична политика, като в същото време остави "вратата отворена" за допълнителни мерки с оглед на влошаващите се икономически перспективи заради разпространяващата се коронавирусна пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки в страните членки на еврозоната.

По този начин се оправдаха очакванията на финансовите пазари.

На днешното си първо за новата година редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет потвърди, че ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или на по-ниски нива, докато не се види, че инфлационните очаквания се приближават стабилно до ниво, което е достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния хоризонт, като едно такова сближаване да е последователно отразено в основната динамика на инфлацията.

Централната банка запази общия размера от 1,85 трлн. евро на "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP) - допълнителната програма за покупки на активи заради Covid-19, известна като "количествени улеснения", след като на заседанието през декември 2020 г. тази програма беше увеличена с 500 млрд. евро, а нейният срок беше удължен поне до края на март 2022 г. (удължаване с 9 месеца). Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки, докато прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила, се посочва в днешното решение на ЕЦБ.


Покупките по програмата PEPP ще се извършват, за да се запазят благоприятни условия за финансиране през периода на пандемията, посочи централната банка и добави, че тя може да бъде калибрирана отново, ако е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия за финансиране в подкрепа на противодействието на негативния пандемичен шок. "Ако могат да се поддържат благоприятни условия за финансиране чрез потоци за закупуване на активи, които не изчерпват обхвата на хоризонта на нетната покупка на PEPP, размерът на тази програма не трябва да се използва изцяло", допълни ЕЦБ.

Нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) също ще продължат с месечен темп от 20 милиарда евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи в рамките на APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се засили приспособителното въздействие на лихвените проценти, и да приключат малко преди да започне да се повишават ключовите лихвени проценти на ЕЦБ.

Въпреки че не се наблюдават по-нататъшни промени в политиката в продължение на месеци и евентуално през цялата настояща година, разширяването на противоепидемичните мерки и локдауни и бавният темп на ваксинациите срещу Covid-19 сякаш не потвърждават прогнозата на ЕЦБ за бърз икономически скок в еврозоната от второто тримесечие и повишават риска, че ще бъдат необходими повече стимулиращи политики по-скоро, отколкото по късно.

"Управителният съвет продължава да бъде готов да коригира всички свои инструменти, според случая, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта си по устойчив начин", заяви ЕЦБ след края на редовното си заседание.

Повишеният риск за икономическите перспективи вероятно ще бъде във фокуса на пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард от 15:30 ч. българско време. Мнозинството икономисти и анализатори обаче очакват Лагард да бъде по-балансирана по време на пресконференцията, аргументирайки се, че дългосрочните икономически перспективи остават като цяло непроменени, дори ако предстоящото тримесечие или дори и следващото се окажат по-слаби от досегашните прогнози.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна