Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва авторът.

Романът е и автобиографичен, включва периода на писателя, след нелегалното му напускане на България през 1972 г. в Дойче Веле и Свободна Европа, съвместната работа с Георги Марков, но "Опит за екстаз" представя и тоталното отчуждение, и индивидуалното противопоставяне на човека, проблема за индивида и колектива. 

"В този роман търся смисъла на битието, на съществуването ни на тази земя. Неведнъж съм казвал, че задачата на писателя е еднородна с мисията на Богочовека: да прекрачва граници, да взривява регламенти, да търси нерзагадаемостта на Бога и света, мистерията на битието."

Въведението на романа писателят завършва с думите, че макар и след безчет провали, че всичко е обречено, прогнило и пропаднало,  безутешно и неспасяемо, няма смисъл да се предаваме.

Димитър Бочев е роден през 1944 г. Следва философия в СУ "Климент Охридски". Многократно е арестуван от Държавна сигурност за другомислие, два пъти е изключван от университета. През 1972 г. напуска нелегално страната и се установява в Западна Германия, където получава политическо убежище. Работи като редовен извънщатен сътрудник на "Дойче Веле", където си дели есеистичните понеделници на българската емисия с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио "Свободна Европа", където отговаря за културно-публицистичната програма "Контакти". През 1976 г. е осъден задочно на 10 години затвор. Присъдата е отменена от Върховния съд в София през 1992 г.

Цялото интервю с Димитър Бочев е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна