Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надежда

Андрей Аврамов (вляво) и Емил Янев
Снимка: Калина Станева

В епизод 402 „Трамвай по желание“ среща своята публика с  режисьора Андрей Аврамов, носител на наградата „Златен Кукерикон 2020“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев.

Андрей Аврамов има над 80 театрални постановки в софийски и извънстолични театри на пиеси от Шекспир, Едуардо де Филипо, Дарио Фо, Нийл Саймън, Майкъл Фрейн, Алън Ейкборн, Питър Шафър, Бърнард Слейд и др. Има определен афинитет към комедията и мюзикъла. Негови са постановките на мюзикълите „Оливър!“ от Лайънъл Барт, „Хепи енд“ от Вайл – Брехт, „Лимонаденият Джо“ от Бърдечка – К. Дончев, „Веселите музиканти“ от Ал. Владигеров, „Йестърдей“ и „Божи гяволии“ от Любомир Денев, „Архангелите не играят флипер“ от Фо - Ал. Бръзицов и „Стъпка напред“ от Ричард Харис.

Освен това има ТВ-постановки и филми: „Истината, само истината!“ от Д. Ал, „Червено и кафяво“ от Иван Радоев, „Всяка есенна вечер“ от Ив. Пейчев, „Делото Опенхаймер“ от Хайнар Кипхард, „Магия`82“, сценарий Боян Папазов, „Гео Милев – пламенният“.
Негови спектакли са гостували в Италия, Гърция, Русия, Германия, Чехия.

Получавал е награди за режисура на Съюза на артистите в България, Голямата награда на Международния ТВ фестивал „Златна ракла“, Награди на национални театрални прегледи.

Надежда – това да бъде мотото на започващата година, предлага големият режисьор Андрей Аврамов в първия брой за 2021 г. на „Трамвай по желание“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.