Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Таймс" анулира олимпийските игри в Токио

Снимка: БТА

Поредни брожения в Япония по повод на летните олимпийски игри през това лято. Те се появиха след информация в британския "Таймс", че на правителствена среща е била обсъждана втора отмяна на тяхното провеждане. Изданието пояснява, че цитира високопоставен представител на управляващата коалиция, който смята, че спортният празник е обречен. 

Според публикацията, министри от правителството на Япония са коментирали нов вариант с отлагане заради поредния бум на заразени в страната, която е и в извънредно положение. Към днешна дата се регистрират по над 1000 случая дневно само в Токио, като по-рано през януари беше достигнат и връх от над 2400 за денонощие.

Таймс уточнява, че решението за отмяната на игрите вече е взето неофициално и се очаква нейното потвърждение. И цитира своя източник, който казва: „Никой не иска да застане и пръв да го обяви, но в правителството има консенсус, че ситуацията е тежка." 

Британски издания, както и американският Нюзуик припомнят и настроенията сред хората в Япония - 80 процента са „за“ отмяна на игрите. В допълнение ситуацията се използва от опозицията в японския парламент, чиито представители призовават те да не се провеждат. 

От своя страна, президентът на лекарската асоциация на страната Харуо Озаки заяви пред местния "Асахи Шимбун", че те  биха могли да се състоят, но пред празни трибуни. В същия хор е изявлението на високопоставен представител на Международния олимпийски комитет, според когото присъствието на зрители на състезанията не е задължително условие.

След публикацията в "Таймс" отвсякъде последва отричане. Както от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, така и от кметството на Токио и от организационния комитет, а също от говорител на японското правителство. В общо изявление се казва: „Надяваме се, че нормалното всекидневие ще бъде възстановено възможно по-скоро и ще продължим да полагаме всички усилия за безопасното провеждане на игрите.“ Томас Бах допълни пред агенция Киодо: В момента няма каквато и да било причина да смятаме, че олимпийските игри няма да бъдат открити на 23 юли. План Б не съществува.“ А кметът на Токио - госпожа Юрико Койке, дори заплаши "Таймс" с протест.

Положението продължава да е неясно. И вероятно крайното решение за съдбата на игрите ще зависи от пандемичната ситуация в страната. Но ако японското правителство отпише игрите, ще трябва да отпише и 25 милиарда долара, вече заделени за тяхното провеждане. Миналата година решението за отлагането беше протакано до април. Същият месец може да се приеме и за своеобразен краен срок и сега, но всички очакват да има яснота по-рано. Да не говорим, че слуховете пречат на подготовката на спортистите.

Горките японци, не им върви. Ако игрите все пак бъдат повторно отменени и на практика анулирани, Токио ще трябва да се нареди отново на опашката на кандидатите, като първата свободна година е 2032-ра. Следващите издания на летните олимпиади вече са поверени на Париж - през 2024 година, и на Лос Анджелис през 2028-ма.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.