Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Даниел Киряков
Снимка: Ани Петрова, БНР

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага, каза комуникационният експерт Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации, който коментира пред Радио София актуалните събития у нас и по света през седмицата.

Обединение, демокрация и законност бяха ключовите думи в речта на новия президент на Съединените щати, но не по-малко важна бе и думата “изцеление”. Америка трябва да постави своето глобално присъствие в нов контекст - не на хегемон, който държи на своята дума, заради силата да присъства във всяка точка на света, а с ценностите, фокуса върху демокрацията и съюзите, изтъкна Киряков.

Байдън идва с много разнообразна програма, която включва много заинтересовани страни - държави, икономически и военно-политически съюзи. Предстои да стане ясно в каква степен той ще продължи американските политики по света - защитата на световната стабилност, противопоставянето на Русия и Китай.

По отношение на събитията у нас, Даниел Киряков отбеляза умерената апатия към действията на институциите и обществото за адаптиране към кризата с коронавируса. Той отбеляза затрудненията, които изпитват институциите, да успеят да ангажират повече доставки на ваксини, за да има пътна карта за излизане от извънредните мерки. Не на последно място е и тежката ситуация, в която се намират собствениците на заведения. Свидетели сме и на явлението да бъдат заявявани здравни мерки, които след силно обществено неодобрение биват отменяни.

Видимите резултати по отношение на ваксинирането трябва да са осигуряване на необходимите две дози за всички българи, за да може да бъде туширана икономическата и здравната криза, да се повиши общото ниво на доверие. Всичко това е трудно да бъде осъществено като политика, но благодарение на Европейския съюз и на опитните български експерти и политици то трябва да е постижимо, подчерта Киряков. 

Чуйте интервюто на Катя Василева с Даниел Киряков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна