Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Марк Креймър: Байдън е президент на реставрацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Днес е време разделно, но такива времена сме преживявали - след Втората световна война. Но не виждам такива размирици днес. Днешното разделение е отчасти в политическия елит. Част от републиканците в Конгреса и отделните щати развиха култ към Доналд Тръмп. Веднъж увлекли се по един култ, хората трудно ще бъдат убедени, че идолът им е грешен“. Това коментира пред БНР Марк Креймър, професор по история от Харвард. 

Според него задачата на Джо Байдън не е да гради отново, а да възстанови интегритета на институциите, които в миналото са работели добре. 

„Бих го определил като президент на реставрацията, такъв, който поправя щетите, нанесени от неговия предшественик... Тръмп създаде доста прецеденти, повечето негативни. Но в една част от света постиженията му са забележителни - Близкия изток, споразумението между Израел и някои арабски държави. Пред Байдън стои проблемът с Иран. Не ми се струва, че едно възобновяване на сделката от 2015 година ще бъде възможно“. 

В предаването „Събота 150“ проф. Креймър допълни: 

На дневен ред е Северна Корея. Към днешна дата тази страна има повече ядрени оръжия и представлява по-голяма заплаха, отколкото когато Тръмп дойде на власт... Китай е най-опасен от Русия, отстъпва на Русия само във военно отношение, но икономически е по-силен. Инстинктивно Тръмп прозря, че срещу Китай е необходим по-агресивен подход. Но търговската война не беше начинът. Китай трябваше да бъде изгонен от Световната търговска организация или да бъде принуден да се съобразява с правилата ѝ. Русия не е в добра икономическа форма, но модернизира военните си сили. Байдън не бива да пренебрегва Русия“

По думите на историка повторното изграждане на съюзните връзки в НАТО е въпрос, който касае и България

„Байдън не идва в Белия дом като невежо парвеню, какъвто беше Тръмп. Байдън ще съумее да поправи щети върху НАТО, нанесени от Тръмп, но ще му трябва време“. 

Интервюто с проф. Марк Креймър можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна